SRBIJA NA KUŠNJI

Zvijezde šeste Vučićeve vlade: Šešeljevac iz Slavonskog Broda, bankarica koja je platila 'Franju Tuđmana' i Bata koji 'voli kad novinarke lako kleknu'

24.10.2022 u 13:23

Bionic
Reading

Iako je svu pažnju hrvatske javnosti, očekivano, odnijelo imenovanje Tomislava Žigmanova za ministra ljudskih i manjinskih prava, pozornost medija u Srbiji i regiji privlače i ostala imena koja je Vučić odlučio postaviti u novu srpsku vladu. Predstavljamo neka od njih

U normalnim zemljama program vlade i njezin sastav obično predstavlja mandatar ili premijer, no Srbija, kao što znamo, po mnogo čemu nije normalna zemlja. Zato je Aleksandar Vučić još jednom oteo mikrofon budućoj premijerki Ani Brnabić i iskoristio kongres Srpske napredne stranke kako bi delegatima gladnima fotelja predstavio trenutačni odnos snaga u srpskoj politici.

A on je takav da dvije sigurnosno ključne funkcije - one ministra unutrašnjih poslova i obrane, koje tradicionalno donose i mjesta potpredsjednika vlade - preuzimaju Vučiću bliski i do smrti lojalni kadrovi. MUP će preuzeti Bratislav Gašić, poznatiji kao Bata Santos, koji nadimak vuče iz vremena u kojem je upravljao odbojkaškim klubom Kruševac Santos. Dugogodišnji privatni poduzetnik koji je živio u Grčkoj jedan je od osnivača Srpske napredne stranke, a u proteklih 10 godina promijenio je niz funkcija, od ministra obrane, preko predsjednika upravnog odbora javnog poduzeća Srbijagas, sve do šefa sigurnosno-obavještajne agencije BIA.

Famozna seksistička izjava zbog koje je Bratislav Gašić izgubio funkciju Izvor: Društvene mreže / Autor: Istinomer

Najpoznatiji je po dvama gafovima tijekom mandata ministra obrane - prvi je iz 2015., kad je sedam osoba poginulo u padu vojnog helikoptera koji je po njegovoj naredbi, a mimo pravila službe, podignut s ciljem medijskog spektakla spašavanja bebe iz Novog Pazara. Drugi gaf je onaj koji ga je koštao funkcije - trenutak u kojem je novinarki televizije B92 Zlatiji Labović, koja je prilikom izvještavanja s njegovih aktivnosti čučnula kako bi se maknula iz kadra, rekao: 'Volim ove novinarke koje ovako lako kleknu.'

  • +16
Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Oluje u Novom Sadu organizirao je Miloš Vučević Izvor: Cropix / Autor: CROPIX

Ministar obrane i potpredsjednik šeste Vučićeve vlade aktualni je gradonačelnik Novog Sada i potpredsjednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević. Iako, kao i premijerka Ana Brnabić, dolazi iz nevladine organizacije NALED, svojevrsnog rasadnika kadrova aktualne srpske vlade obilato financiranog američkim novcem, Vučević je predstavnik tvrđeg, nacionalističkog krila Srpske napredne stranke koji se rado naslikava s predstavnicima organizacija prognanika iz Hrvatske. Nedavno se proslavio titranjem Vučiću u njegovoj ljetnoj tiradi na račun 'izdajnika koji ljetuju u Hrvatskoj', čime se očito htio nametnuti i kao kandidat za premijera umjesto Brnabić, o čemu se i otvoreno špekuliralo, no čini se da njegova spletkaroška mreža ipak još nije toliko razvijena.

Kad je riječ o kadrovima iz ekonomskog područja, najveću pozornost izazvalo je imenovanje nove ministrice energetike Dubravke Đedović Nègre, članice Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke i dugogodišnje šefice Europske investicijske banke za Balkan. Đedović Nègre u srpsku vladu ulazi s rijetko potkovanom biografijom: govori četiri strana jezika, magistrirala je financije na milanskom Bocconiju i menadžment u Los Angelesu, u kojem je radila i kao TV producentica CNN-a tijekom rata u Afganistanu. Kao najveći uspjeh u dugogodišnjem radu u Europskoj investicijskoj banci bilježi prvi projekt javno-privatnog partnerstva u Hrvatskoj: izgradnju zgrade novog terminala zagrebačke Zračne luke 'Franjo Tuđman', koju je EIB financirao s 80 milijuna eura. Ipak, dojam promatrača u srpskoj javnosti je da reputacija Đedović Nègre ima cilj kamuflirati micanje njezine prethodnice Zorane Mihajlović, a koju su mnogi u srpskoj javnosti doživljavali otvorenim američkim kadrom u Vladi.

Osim protivljenjem Vučićevim jastrebovima i 'rusizaciji' srpskog energetskog miljea, Mihajlović se u prethodnoj vladi isticala borbom za ženska prava, pa je zanimljivo vidjeti koji su novi 'ženski' kadrovi u vladi. Ministarstvo znanosti vodit će Jelena Begović, direktorica Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo beogradskog Sveučilišta, u slobodno vrijeme majstorica aikida, sklona povezivanju znanosti i gospodarstva. Ministrica zdravlja bit će Danica Grujičić, ravnateljica Instituta za radiologiju i onkologiju Srbije, moskovska studentica koja je ministarsku fotelju zaradila noseći listu Srpske napredne stranke na parlamentarnim izborima, što su joj kao vrhunskoj stručnjakinji mnogi zamjerili. U fotelju ministrice za europske integracije zasjeda pak Tanja Miščević, dugogodišnja šefica ureda za pregovore Srbije i EU-a, koja je ostavku na to mjesto podnijela 2019., a vraća se u ministarsku fotelju u najosjetljivijem mogućem trenutku za Srbiju, razapetu između Europe i Rusije tijekom rata u Ukrajini.

U temeljito osvježenoj vladi nova lica su i ministar lokalne samouprave Aleksandar Martinović, dugogodišnji zastupnik u srpskom parlamentu rodom iz Slavonskog Broda, a koji dijeli s Vučićem skupštinske klupe još od vremena Šešeljovih radikala. Tu je i Goran Vesić, donedavni gradski menadžer Beograda, koji je fotelju ministra prometa, građevinarstva i infrastrukture zaradio tvrdoglavim forsiranjem kontroverznog Vučićevog flagship projekta Beograd na vodi. Ministar sporta bit će Zoran Gajić, dugogodišnji srpski odbojkaški izbornik, a fotelja ministra turizma tradicionalno ide u Sandžak te će u nju nakon pogibije Rasima Ljajića zasjesti njegov mladi nasljednik iz Sandžačke demokratske partije Husein Memić.

Incident na promociji knjige Gorana Vesića, kada je 'intervenirao' Rade Basta Izvor: Društvene mreže / Autor: Srbin.info

Najveći misterij u vladi novi je ministar gospodarstva Rade Basta, profesor tjelesnog odgoja, bivši policajac i reprezentativac Srbije u kick boksu i džudu, koji je figurirao i kao osobni tjelohranitelj spomenutog Vesića, a poznat je po tome što je, prema tvrdnjama pretučenih građana, osobno tukao prosvjednike na promociji Vesićeve knjige u jeku drame oko Beograda na vodi. Imenovanje Baste očit je ustupak koalicijskom partneru Jedinstvenoj Srbiji, stranci Dragana Markovića Palme, iako baš nitko ne zna kakve kompetencije za ministra gospodarstva posjeduje ovaj direktor Beogradskih elektrana. A kadar o kojemu se najviše zna mačka je s devet života, povratnik na mjesto ministra vanjskih poslova nakon četiri godine na čelu parlamenta, predsjednik SPS-a i najdugovječniji srpski politički kadar - Ivica Dačić, poznatiji kao 'mali Sloba', o kojemu smo više puta detaljno pisali.

  • +3
Aleksandar Vučić Izvor: Cropix / Autor: CROPIX

Kako će Vučić pomiriti ovaj spoj gladnih aspiranata na funkcije i vrhunskih stručnjaka za koje nije jasno kako su završili u vladi zemlje koja, očito, i dalje planira sjediti na dva stolca, nikome nije jasno. Ipak, jedno je jasno - u vrijeme u kojem se Vučić ne skida s televizije kuknjavom da je Srbiji teško, uz ovako razasute kadrove posložene s očitom namjerom zadovoljavanja apetita stranačke baze, ali i svih zemalja čije agenture operiraju u Srbiji i pokušavaju je odvući na svoju stranu, može mu biti samo - još teže.