NEĆE BITI SMANJIVANJA IZNOSA

Vlada službeno predložila odgodu razdvajanja braniteljskih mirovina

26.02.2015 u 11:01

Bionic
Reading

Vlada je s današnje sjednice u saborsku proceduru poslala izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju kojima će se, kada on bude prihvaćen, i službeno za šest mjeseci odgoditi razdvajanje braniteljskih mirovina. Uz to su prihvaćene izmjene Zakona o poljoprivredi, a one donose zakonski okvir za doniranje hrane socijalno ugroženima i ljudima u potrebi te u slučaju elementarnih i prirodnih katastrofa

Da se razdvajanje mirovina na dio temeljem radnog staža i dio temeljem braniteljskog statusa odgađa do 30. lipnja ove godine, potvrdio je i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Razdvajanje nema financijske učinke na visinu braniteljske mirovine, tj. time se 'braniteljske' mirovine ne smanjuju, odnosno razdvojena mirovina u srpnju bit će jednaka svoti isplaćene mirovine u lipnju 2015, navodi se u Vladi.

Izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju donijet će novine i za one koji su sklopili životno partnerstvo.

'Omogućujemo i ostvarivanje prava na obiteljsku mirovinu osiguranim članovima obitelji osoba koje su sklopile životno partnerstvo', rekao je Mrsić.

Uz to, zakonom se izvršava usklađivanje sa Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom i Zakonom o jedinstvenom tijelu vještačenja, na način da se nadležnost za vještačenje radne sposobnosti i tjelesnog oštećenja prenosi na jedinstveno tijelo vještačenja pri Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Što se pak tiče Zakona o poljoprivredi, uređuju se ciljevi i mjere poljoprivredne politike te daje okvir za provedbu mjera. Uz osiguravanje provedbe uredbi Europske unije, podrazumijeva to donošenje nacionalnih strateških i programskih dokumenata s utvrđenim nacionalnim ciljevima, prioritetima, mjerama i mehanizmima djelovanja u programskom sedmogodišnjem razdoblju.

Međutim najviše pažnje izazvalo je konačno zakonsko definiranje doniranja hrane socijalno ugroženima.

'Ovo posljednje je možda i najvažnije - zakonski okvir za doniranje hrane koja se inače baca. Nije se doniralo zato što je na nju trebalo platiti PDV, što je jako važno za naglasiti', kazao je premijer Zoran Milanović.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je da se već međuresorno radi na podzakonskim aktima, u što su uključena ministarstva financija, socijale i zdravlja.

Prema zakonu donirati se može hrana koja mora biti prikladna za prehranu ljudi i životinja te mora ispunjavati sve zahtjeve sigurnosti, odnosno zdravstvene ispravnosti.