sjednice

Vlada se bavi Državnim inspektoratom, u Saboru natrpan raspored prije odlaska na odmor

31.10.2018 u 06:25

Bionic
Reading

Podnevnim glasovanjem o raspravljenim točkama, Hrvatski sabor u srijedu će zaključiti aktualnu sjednicu započetu sredinom rujna, zastupnici se u klupe ponovno vraćaju 14. studenog

Konačni prijedlozi zakona o zdravstvenoj zaštiti, o probaciji, o lovstvu, upućivanje pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u mirovne misije, prijedlog oporbe da se osnuje istražno povjerenstvo za Agrokor, neke su od točaka koje čekaju izglasavanje u Saboru. Sabor bi u drugo čitanje trebao poslati paket zakona za cjelovitu mirovinsku reformu, prijedloge zakona o Državnom inspektoratu, o udžbenicima itd.

Prije glasovanja, zastupnici će raspraviti Godišnje izvješće o radu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) za 2017. godinu. Agencija je lani riješila ukupno 645 predmeta, odnosno u 20-godišnjem radu više od osam tisuća predmeta. Neriješenih je lani ostalo 18 predmeta, a Visoki upravni sud je donio devet presuda u kojima su tužbe protiv Agencije odbačene odnosno odbijene. Trajanje sudskih postupaka iz područja tržišnog natjecanja od oko 200 dana svrstava Agenciju na visoko drugo mjesto po ažurnosti postupanja u Europskoj uniji.

  • +18
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada će, prema najavi, u saborsku proceduru uputiti niz izmjena i dopuna zakona kojima je zajednički nazivnik objedinjavanje raznih inspekcija u Državnom inspektoratu kao temelj za učinkovitije obavljanje inspekcijskih poslova koji se sada obavljaju u središnjim tijelima državne uprave.

Nacionalnim programom reformi 2018. utvrđena je, naime reformska mjera objedinjavanja inspekcija u Državnom inspektoratu od početka iduće godine, kao temelj za učinkovitije obavljanje inspekcijskih poslova koji se sada obavljaju u inspekcijama više ministarstava. Na dnevnom će redu tako, među inim, biti prijedlozi izmjena i dopuna Zakona o zaštiti od buke, Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda, Zakona o predmetima opće uporabe, Zakona o materijalima i predmetima koji dolaze u neposredan dodir s hranom, Zakona o uvozu hrane i hrane za životinje iz trećih zemalja i brojni drugi. Vlada će dopuniti i Odluku o zaprječivanju cestovnih komunikacija i putova na državnoj granici s Bosnom i Hercegovinom i Republikom Srbijom.