modernizacija infrastrukture

Vlada pokrenula postupak za zajam od 400 milijuna eura za obnovu željezničkog sustava

21.12.2023 u 16:25

Bionic
Reading

Vlada je u četvrtak pokrenula postupak za sklapanje ugovora o financiranju između RH i Europske investicijske banke za projekt revitalizacije željezničkog sustava RH, vrijedan 400 milijuna eura, kojim bi se trebala značajno poboljšati sigurnost putnika i osoblja u željezničkom prometu te povećati kapaciteta i modernizirati željeznička infrastruktura

Potpredsjednik Vlade Oleg Butković rekao je da se tom odlukom prihvaća nacrt ugovora o financiranju kao osnova za vođenje pregovora sa predstavnicima Europske investicijske banke te da se određuje sastav izaslanstva RH za vođenje pregovora.

Ugovorom o financiranju, naveo je, realizirat će se zajam od u iznosu od 400 milijuna eura s rokom povlačenja od 60 mjeseci, od ukupno planiranih 900 milijuna eura okvirnog zajma namijenjenog za financiranje spomenutog projekta, čija se realizacija očekuje u idućem desetogodišnjem razdoblju. Odlukom se ovlašćuje voditelj izaslanstva da u ime izaslanstva RH potpiše zapisnik s pregovora i ostalu potrebnu dokumentaciju te se ujedno ovlašćuje ministar financija da u ime RH potpiše ugovor o financiranju.

"Realizacija projekata koji će se financirati putem sredstava osiguranih tim zajmom dovest će do značajnog poboljšanja sigurnosti putnika i osoblja smanjujući rizik od nesreće i ozljeda te do povećanja kapaciteta i modernizacije željezničke infrastrukture", istaknuo je Butković.

Preostali dio okvirnog zajma, u iznosu od 500 milijuna eura, bit će predmetom sljedećih ugovora o financiranju u vezi s provedbom gore navedenog Projekta, stoji u dokumentu Vlade.

Inače, Vlada je na sjednici održanoj 2. studenoga 2023. donijela zaključak kojim je prihvatila Projekt "Revitalizacija željezničkog sustava Republike Hrvatske“ koji bi se financirao ili sufinancirao okvirnim zajmom Europske investicijske banke u iznosu od 900 milijuna eura, a tim okvirnim zajmom financirali bi se ili sufinancirali indikativni projekti društva HŽ Infrastruktura u iznosu od 714,6 milijuna eura te indikativni projekti društva HŽ Putnički prijevoz u iznosu od 185,3 milijuna eura.