HOLY UPOZORAVA

Vlada opet ne odgovara na zastupnička pitanja

23.09.2015 u 09:59

Bionic
Reading

Vlada je nastavila sa starom praksom i dalje na vrijeme ne odgovara na zastupnička pitanja, upozorila je jutros tražeći stanku u saborskom zasjedanju ORaH-ova Mirela Holy. To što je kraj mandata, poručio je pak predsjednik Sabora Josip Leko, ne znači da će se Banski dvori tako lako izvući - dužni su odgovoriti sve do konstituiranja novog saziva Sabora

Tražeći stanku, Holy je upozorila da je kraj mandata, a da prema riječima Josipa Leke od prošlog tjedna Vlada još nije odgovorila na stotinjak zastupničkih pitanja.

'Po mojem mišljenju, radi se o izrazito velikom problemu jer je na kraju krajeva uloga Sabora da bude kontrolor rada izvršne vlasti i mi koji jesmo u ovom Saboru smo ustvari zastupnici i na taj način predstavljamo sve građane u RH. Neodgovaranje Vlade na zastupnička pitanja saborskih zastupnika podrazumijeva ustvari potpuno nepoštovanje građana koji su izabrali zastupnike u Sabor', kazala je Holy.

O Vladinoj praksi neodgovaranja na pitanja tportal je već pisao i neka od pitanja koja su tada bila bez odgovora, kakve-takve odgovore su dobila. Holy sada čeka odgovore na 15 pitanja. 'Jedno od tih zastupničkih pitanja postavljeno je u trećem mjesecu 2014., znači nisu odgovorili godinu i pol dana na to zastupničko pitanje. Nisam dobila ni informaciju zbog čega mi Vlada nije u stanju odgovoriti na to zastupničko pitanje. Išlo je nekoliko požurnica, međutim bez ikakvih rezultata', rekla je Holy.

Jedno od pitanja koje čeka odgovor je vezano uz ugovor koje je Ministarstvo gospodarstva potpisalo sa tvrtkom Spectrum. 'Tu su i pitanja vezana uz Petrokemiju, stanje u Petrokemiji, stanje u Brodosplitu, zatim je tu pitanje vezano uz pismohranu, servise i Hrvatski državni arhiv velika isto afera, zatim su tu i Zakon o inovatorstvu, Zakon o psima pomagačima, zatim tema vezana uz frakiranje u Međimurju, onda neka pitanja na koje nije odgovorilo Ministarstvo zaštite okoliša to je vezano pitanje uz pravilnik o pirolizi također iz studenog 2014. Kanalizacija, neizgradnja kanalizacije u Veloj Luci također pitanje na koje nije odgovoreno od početka 2015., pa se postavlja pitanje zbog čega Vlada RH nije u stanju odgovoriti na vrlo konkretna pitanja koja se tiču njenog rada', kazala je Holy.

Pitanja je, dodaje, postavila jer su to od nje tražili građani, no odgovori ne stižu.

'Nije dobra praksa da se na ovaj način ignorira Hrvatski sabor. Na kraju krajeva na početku mandata ove Vlade bilo je rečeno da će se ustvari dignuti kvaliteta rada u Hrvatskom sabor, da će se Hrvatskom saboru vratiti dostojanstvo, na ovakav način se ne vraća dostojanstvo rada Hrvatskog sabora', rekla je Holy.

Zastupnici ORaH-a odgovorio je predsjednik Sabora Josip Leko.

'Poštovana Mirela Holy zatražila je da se dostavi odgovor na zastupnička pitanja, mi smo urgirali nekoliko puta. Ta obveza Vladi ostaje jer zastupnički mandat traje do konstituiranja novog saziva Hrvatskog sabora. Kada će to biti, ne znamo. Nadam se da će Vlada i ministarstva odgovoriti u skladu sa svojim obvezama i da će odgovori biti temeljiti s obzirom na to da je prošlo dosta vremena', kazao je Leko.