nova arbitraža

Vlada odgovorila MOL-u: Odluke smo donosili po zakonu i u interesu građana

22.06.2024 u 13:24

Bionic
Reading

Vlada RH priopćenjem je reagirala na informaciju da je MOL pokrenuo novu arbitražu u Washingtonu

Vladino priopćenje donosimo u nastavku.

'Vlada može potvrditi da je izviještena o novom arbitražnom postupku koji je MOL pokrenuo protiv Republike Hrvatske zbog mjera koje se donesene u rujnu 2022. godine radi otklanjanja poremećaja na domaćem tržištu energenata, u ovom slučaju tržištu plina. Kao što je i zakonska obveza, u ovom arbitražnom postupku Hrvatsku će zastupati DORH, koji će u suradnji sa svim drugim državnim tijelima poduzeti sve mjere radi zaštite interesa Republike Hrvatske.

Vlada je u vrijeme najveće energetske krize poduzimala mjere za sigurnost opskrbe plinom građana, prije svega kućanstava i drugih zaštićenih kupaca, u skladu sa zakonskim odredbama, odlukom Kriznog tima o proglašenju ranog upozorenja vezano uz razinu kriznih stanja zaštite sigurnosti opskrbe plinom Republike Hrvatske, a temeljem Plana intervencije o mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom. Podsjećamo da je u tom razdoblju zbog izvanrednog rasta cijena plina na tržištu za više od 122.000 krajnjih kupaca iz kategorije kućanstvo i više od 9000 kupaca iz kategorije izvan kućanstva, među kojima je veliki broj zaštićenih kupaca poput škola, dječjih vrtića i bolnica, prijetila situacija da ostanu bez ugovora o opskrbi plinom.

  • +7
Ilustrativna galerija/Šesta sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

>>> MOL pokrenuo novu arbitražu protiv Hrvatske, traži odštetu zbog odluke Vlade iz 2022.

Slijedom navedenog Vlada je donosila mjere privremenog karaktera, kako bi osigurala opskrbu, uključujući i kroz korištenje plina iz domaće proizvodnje. U ovom postupku Republika Hrvatska će pokazati da su sve mjere koje su nadležna državna tijela poduzela utemeljene na propisima i u skladu s međunarodnopravnim obvezama države', navodi Vlada u priopćenju.