ČOBANKOVIĆ SPREMAN I ZA PROSVJEDE

'Vlada neće popustiti i isplatiti poticaje seljacima'

27.08.2011 u 08:00

Bionic
Reading

'Vlada neće popustiti pod pritiskom seljačkih udruga i ove godine isplatiti poticaje za prošlogodišnju jesensku sjetvu jer bi tako kršila Zakon o državnoj potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju, Zakon o fiskalnoj odgovornosti i odluku Sabora o zamrzavanju rashoda. Tko hoće zbog toga prosvjedovati, može, ali na za to predviđenim mjestima', bio je odlučan ministar Petar Čobanković u emisiji 'Karte ne stol' Osječke televizije

Čobanković smatra da su vapaji poljoprivrednika zbog nedostatka novca nerealni jer ove su godine jesenske kulture vrlo dobro urodile, prinosi su bili veći od prosječnih, kao i cijene poljoprivrednih kultura.

'Bila je to jedna od najboljih godina za poljoprivrednike otkad je samostalne Hrvatske. Ako usporedimo ukupan prihod koji su ostvarili s onim iz prošle godine zajedno s isplaćenom akontacijom poticaja i danim vaučerima, vidjet ćemo da su ove godine samo prodajom uroda ostvarili kao i lani sa svim davanjima. Jednom moramo stići rokove koje propisuje zakon i ovo je za to dobra godina. Novac je biti isplaćen u proljeće', odlučan je ministar i potpredsjednik Vlade. Ne sumnja da će se jesenska sjetva uspješno obaviti i bez isplaćenih poticaja do 30. rujna, do kada ih traže seljačke udruge i prijete prosvjedima ako tako ne bude.

Prosvjedovati može svatko ako misli da za to ima razloga, ocjenjuje Čobanković u razgovoru s našim dopisnikom i urednikom emisije Goranom Flauderom, ali ne dopušta mogućnost blokade autocesta ili graničnih prijelaza, čime pojedine seljačke vođe također prijete. Smatra da smo uređena država u kojoj se tako nešto više ne može dogoditi, a sumnja i da bi se na takve pozive poljoprivrednici odazvali u značajnijem broju.

'Ako netko traži poticaje i insistira na poštivanju zakona, mora poštivati i rokove koje taj zakon propisuje', principijelan je potpredsjednik Vlade koji pojašnjava da je Vlada prošle godine isplatila oko 3,6 milijardi kuna poticaja, a isplatit će toliko i ove godine, što je najviše u povijesti hrvatske države. Šest milijardi kuna koje je uoči parlamentarnih izbora 2007. godine najavljivao Josip Friščić, Čobanković smatra nerealnim i tvrdi da HDZ nikada nije stao iza toga, a tvrdi i da 'kada neke druge političke opcije govore o uštedama, možete zamisliti na što prvo aludiraju'.

Petar Čobanković prvi put je javno priznao da je pozvao na mobitel Matu Mlinarića, predsjednika Nezavisnih hrvatskih seljaka i pitao ga zašto ga je javno napao na tako ružan način te rekao da to nije zaslužio.

'Nije bilo povišenih tonova i razgovor je bio prijateljski. Ne vidim zašto me na takav način objedio.

Ljudi koji su slušali naš razgovor rekli su mi poslije da su mislili da pričan s nekim prijateljem. Kako je razgovor odmicao, Mato je iznosio neke svoje teze, pa sam mu rekao da mi ne prodaje fore jer znam iz koje to kuhinje ide i da je u to upetljan jedan gospodin koji je s njim kao prst i nokat', misleći na Vladimira Novotnyja, tajnika NHS-a i glasnogovornika Hrvatske poljoprivredne komore.

'Nije tu bilo nikakvih prijetnji. Ostao sam konsterniran kada sam to čuo', zaključio je Čobanković.