'POVJERLJIVO'

Vlada napokon objavila ugovor s Inom

  • Autor: N. B./Hina
  • Zadnja izmjena 11.11.2009 08:35
  • Objavljeno 11.11.2009 u 08:35
kosor polančec sjednica vlade

kosor polančec sjednica vlade

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Na web stranicama hrvatske Vlade u utorak kasno navečer osvanuo je dokument koji je hrvatska javnost dugo čekala - izmjene i dopune ugovora o međusobnim odnosima Ine i mađarskog MOL-a

Dokument je u PDF formatu objavljen na Vladinim stranicama (www.vlada.hr), a ne opisuje ga nikakav popratan tekst.

Radi se o izmjeni dioničarskog ugovora Ine i Mola koji je u ime Vlade potpisao Damir Polančec 30. siječnja 2009. Njime se kontrola nad Inom efektivno predaje u ruke mađarskom naftnom divu.

Dotični dokument Polančec je dugo odbijao dati na uvid javnosti, pa i samoj premijerki. Jadranka Kosor tako je prošlog petka rekla da je dobila ugovor o prodaji Ine Molu te dometnula da nema razloga da ga ne objavi.

Ugovor, koji nosi oznaku 'Povjerljivo', možete skinuti sa stranica Vlade

Sam dokument nosi naziv 'Prva izmjena i dopuna ugovora o međusobnim odnosima dioničara koji se odnosi na INA-Industriju nafte', a potpisan je 30. siječnja.

Naime, Vlada i MOL su prvi ugovor sklopili u srpnju 2003. kada je MOL, kupnjom 25 posto plus jednu dionicu Ine postao i strateški partner Ine.

Izmjene tog ugovora sklopljene su pak nakon što je MOL u javnoj ponudi za preuzimanje, iz rujna 2008. stekao 47,15538 posto dionica Ine, a uz taj ugovor, Vlada je objavila i tri dodatka - Statut Ine, odnosno njegov pročišćeni tekst, Poslovnik o radu Nadzornog odbora Ine i Poslovnik o radu Uprave Ine.

U uvodu ugovora se, uz ostalo, navodi da je 'cilj Vlade revidirati Ugovor radi zadržavanja i jačanja zaštite nacionalne energetske stabilnosti'.

Ugovor regulira pitanja vezana uz upravljanje društvom, te uređuje sastav Nadzornog odbora (9 članova, od kojih 3 predlaže Vlada koja nominira i predsjednika odbora, MOL 5, jedan predstavnik zaposlenika), Uprave (6 članova, od kojih Vlada nominira tri, tri MOL koji nominira i predsjednika Uprave, a u slučaju izjednačenog broja glasova prevladavajući je glas predsjednika Uprave), te izvršnih direktora.

Također se definiraju i tzv. 'zadržana pitanja', odnosno rješenja i odluke za koje Uprava treba prethodnu suglasnost Nadzornog odbora.

Ugovor definira i tzv. lock-up period, odnosno utvrđuje da strateški ulagatelj, odnosno MOL u roku pet godina od stupanja na snagu ne može bez pisane suglasnosti Vlade izravno ili neizravno prenijeti bilo koje dionice koje drži, te da Vlada ili osoba koju ona imenuje može ponovo otkupiti sve dionice koje drži strateški ulagatelj, po pravičnoj vrijednosti (koju utvrdi nezavisni ugledni međunarodni revizor kojeg odabere Vlada i čije troškove snosi Vlada) u slučaju promjene kontrole u MOL-u. To pravo, navodi se, primjenjivo je samo na ukupan paket dionica kojeg drži MOL, a ne i na dio takvog paketa dionica.

Vlada i MOL izmjenama su definirali i pravo prvokupa te mogućnost da Vlada, želi li MOL prenijeti svoje dionice trećoj osobi transakcijom izvan burze, može kupiti te dionice po cijeni i pod uvjetima koje je strateški ulagatelj dogovorio s potencijalnim kupcem.

U točki razno u ugovoru se navode i koje će se odredbe ugovora u svakom slučaju smatrati bitnom povredom samog ugovora, te spominje i Glavni ugovor o plinskom poslovanju i članci tog ugovora koji će se također smatrati njegovom bitnom povredom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi