PRODAJA INE MOL-U

Kosor napokon dobila ugovor

Bionic
Reading

Ugovor o prodaji Ine mađarskom MOL-u stigao je na stol premijerke Kosor, koja je rekla da će ga objaviti kada ga prouči s kolegama iz Vlade. Sljedećeg tjedna objavit će i ime nasljednika bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca

'Dobila sam ugovor i nema razloga da ugovor ne objavim', oklijevala je Kosor u odgovoru na pitanje čini li joj se ugovor za prodaju Ine sporan.

Audicija u Vladi za novog ministra gospodarstva i potpredsjednika Vlade je pri samom kraju i čini se da šefica Vlade ima favorita. 'Razgovori traju i mislim da mogu reći da idu prema kraju. Ne mogu reći s kim jer to ne bilo pristojno obzirom na veći broj ljudi s kojima razgovaram.'

Uskoro ime ili imena pobjednika

Polančecu trebalo mjesec dana da pokaže ugovor

Komentar odluke premijerke Kosor koja će objaviti ugovor o prodaji Ine Molu zatražili smo od Jasminka Umićevića, naftnog konzultanta i bivšeg direktora Ine: 'S obzirom da je premijerki dugo trebalo da od Polančeca dobije ugovor, sa zanimanjem očekujem da se objavi, pa ga nakon toga mogu i komentirati.'

Stav MOL-a o objavi ugovora s INA-om poznat je već dulje vremena, a taj je da su Mađari potpuno otvoreni prema objavi dioničarskog ugovora.

Kosor vjeruje da će sljedećeg tjedana objaviti ime ili imena Polančecovog nasljednika. Naime, nije još odlučila hoće li na dvije stolice na kojima je sjedio Polančec opet sjediti samo jedna osoba ili ipak dvije.

U izboru nasljednika Kosor kandidate pita što mogu u ovom trenutku učiniti za gospodarstvo i koje još poteze mora Vlada povući, jer se moraju donositi teške odluke.

Prozivanja predsjednika Stipe Mesića i poziv da Polančec otkrije i malverzacije u Ini, Kosor nije htjela komentirati, kao ni raskol unutar SDP-a. Kaže da to ne bi bilo pristojno jer je predsjednica Vlade, a kao šefica HDZ-a kaže da je raskol očekivan: 'U ovom trenutku neke stvari postaju više vidljive nego dosada. Ali mi se ne bavimo drugim strankama, bavimo se sobom jer smo stranka koja vodi koaliciju i, u tom smislu, državu. Imamo puno velikih problema koje moramo riješiti, tako da nismo zaokupljeni onim što se događa u drugim strankama.'

Politika van NO-a?

Kako su u posljednje vrijeme mediji puni neodređenih najava povratka bivšeg premijera Ive Sanadera u politiku, Kosor je, upitana o tome, rekla da ne zna o kakvim se najavama radi i da su to sve medijske spekulacije.

Kosor je došla na Trg bana Jelačića dati potporu predsjedničkom kandidatu HDZ-a Andriji Hebrangu za kojeg, logično, kaže da je najbolji kandidat. Na pitanje štete li mu afere oko HDZ-a, Kosor kaže da sigurno ne pomažu, ali da će mu pomoći kad se vidi rezultat rada Vlade koju vodi HDZ.

Kosor je komentirala i ostavku državnog tajnika u Ministarstvu prometa Zdravka Livakovića i rekla samo da poštuje njegovu odluku i argumente koje je iznio i medijima i brzo promijenila temu te izjavila kako razmišlja o uklanjanju politike iz nadzornih odbora tvrtki. Ne zna kada bi se ta ideja mogla pretvoriti u djelo, ali kaže da je naručila analizu o utjecajima takve odluke.

Izbjegavala izjavu o Izjavi

Na upit da komentira slovenski diplomatski manevar i donošenje Izjave o hrvatskoj Izjavi o neprejudiciranju granice koja je na slovensku žalost donesena uz Sporazum o arbitraži, Kosor nije konkretno odgovorila, samo je ponovila proceduru kojom će preko potvrde sporazuma u Vladi doći do rasprave o ratifikaciji sporazuma u Saboru.

'Nadam se da će u Saboru ovi koji su bili aktivno suzdržani korigirati svoju odluku', rekla je Kosor i najavila da će ponovno zvati šefa SDP-a Zorana Milanovića na kavu iako prošli put nije došao, a nije joj se ni javio.