zatvorena sjednica

Vlada na sjednici pozdravila odluku u ulasku Hrvatske u Schengen

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 08.12.2022 18:24
  • Objavljeno 08.12.2022 u 18:24
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

Hrvatska vlada je na sjednici u četvrtak pozdravila jednoglasnu odluku svih članica Europske unije o prijemu Hrvatske u šengenski prostor 1. siječnja 2023., te istaknula da je ona "predanim" radom ispunila kriterije za članstvo koje će donijeti niz prednosti građanima i gospodarstvu.

Na zatvorenoj sjednici usvojeno je stajalište pripremljeno za sastanak Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove. To Vijeće odlučuje o punoj primjeni odredaba šengenske pravne stečevine u Hrvatskoj, stoji u tekstu vladina priopćenja.

"Pozdravljamo jednoglasnu odluku svih članica, kojom je potvrđeno članstvo Hrvatske u šengenskom prostoru s 1. siječnja 2023.", stoji u priopćenju objavljenom nakon sjednice.

Vlada je "predano radila" i "ispunila sve potrebne kriterije" kako bi Hrvatska bila spremna biti dijelom prostora Europske unije bez unutarnjih graničnih kontrola.

"To su prepoznale i sve europske institucije koje su Hrvatskoj dale pozitivnu ocjenu", navodi vlada.

"Članstvo će donijeti niz prednosti za hrvatske građane i gospodarstvo, posebice u pogledu slobode kretanja i prelaska granica, bržeg i lakšeg protoka roba i usluga te daljnjeg rasta turističkog prometa", napominje se u priopćenju.

Na sjednici je usvojena i izjava Hrvatske kojom je odgovoreno na jednostranu izjavu Slovenije.

Slovenija je ranije u četvrtak u Bruxellesu podržala ulazak Hrvatske u šengen i priložila izjavu u kojoj stoji da je arbitražom konačno određena međusobna granica, a na tu je Izjavu Hrvatska odmah odgovorila svojom Izjavom da se granica tek treba odrediti.

  • +10
  • +7

Sastanak Europskog vijeća u Bruxellesu o ulasku Hrvatske u Schengen

Izvor: EPA / Autor: OLIVIER HOSLET

Slovenija u svojoj izjavi piše da su i kopnena i morska granica određene arbitražnom odlukom od 29. srpnja 2017. godine i da je ona "konačna i obvezujuća”.

Hrvatska u svojoj Izjavi piše da je izašla iz arbitražnog postupka 29. srpnja 2015. "zbog bitnih povreda Ugovora o arbitraži" te ističe da je trajno spremna za nastavak bilateralnog dijaloga kako bi se pronašlo zajedničko rješenje.

Izjave obiju susjednih država ušle su u zapisnik sastanka Vijeća EU-a na kojem je u četvrtak potvrđen ulazak Hrvatske u šengen 1. siječnja 2023.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!