HDZ PROZIVA

'Vlada može obuzdati rast cijena energenata, ali to ne čini'

17.09.2012 u 18:58

Bionic
Reading

Član Predsjedništva HDZ-a i predsjednik stranačkog Odbora za energetiku Darko Horvat na današnjoj je konferenciji za novinare vezano uz najavu poskupljenja toplinske energije rekao da Vlada ima vrlo čvrste mehanizme pomoću kojih može utjecati i obuzdati rast cijena energenata te upitao zašto Vlada to ne čini

Nezadovoljstvo najavom poskupljenja toplinske energije izrazili su i gradonačelnici Velike Gorice i Zaprešića, Dražen Barišić i Željko Turk.

Zašto Vlada ne obuzda rast cijena energenata, pitaju u HDZ-u

Napominjući da Zakonu o tržištu prirodnog plina Vladi daje mogućnost da utječe i regulira cijenu prirodnog plina kad ona eskalira, Horvat je kazao da se to događa u posljednjih pola godine te bi Vlada morala iskoristiti mogućnosti koju joj taj zakon daje. Smatra da je do zahtjeva za povećanjem cijene toplinske energije, jer većina toplinara koristi plin za proizvodnju toplinske energije, došlo zbog nesmotrene odluke Vlade kojom se ukinula dotadašnja Vladina odluka o dobavnoj cijeni plina od 2,13 kuna po prostornom metru, te se ona ponovno počela tržišno formirati. 'To je dovelo do toga da je jedini dobavljač prirodnog plina u Hrvatskoj drastično podigao dobavnu cijenu plina', rekao je.

Najlakše je korigirati cijenu i njezinom korekcijom napuniti proračun, to zna svatko, zato ne trebaju biti vrhunski menadžeri na čelu energetski kompanija, dodao je.

Ističe i da je Hrvatska elektroprivreda (HEP) tijekom 2010. i 2011. poslovala s 'osjetnom dobiti', dok je sada u gubitcima od 400 do 500 milijuna kuna.

Zaprešički gradonačelnik Turk kazao je da će gradskom vijeću uputiti zahtjev da ne prihvati prijedlog povećanja cijene toplinske energije od 37 posto. 'HEP-ov prijedlog je neozbiljan, neodgovoran i ucjenjuje hrvatske građane', rekao je. Turk smatra da bi HEP trebao pronaći rješenje te da problem svojih gubitaka ne bi trebao rješavati preko građana.

Gradonačelnik Velike Gorice Barišić kazao je da je prijedlog poskupljenja toplinske energije 'obojen u crveno' jer svi gradovi koji su obuhvaćeni prijedlogom poskupljenja gradovi su koji nisu, kako je rekao, u Kukuriku kolu. Dodao je da je i on Gradskom vijeću Velike Gorice uputio prijedlog da odbije povećanje cijena toplinske energije.

Karamarko: Vlada radi najbolje što može, ali to je nedovoljno

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko prozvao je Vladu da ne pokazuje dovoljno kvalitete i inicijative da Hrvatsku izvuče iz krize. 'Znam da je ovo njihov maksimum, možemo reći da oni rade najbolje što mogu, ali to nije dovoljno da nas izvuku iz krize', izjavio je Karamarko novinarima uoči sjednice HDZ-ova kluba u Hrvatskom saboru.

Upitan smatra li da aktualna poskupljenja imaju određena opravdanja, Karamarko je rekao kako treba prestati govoriti o opravdanjima i vraćati se na rad prethodnih vlada: 'Očekivali smo da će do sada barem početi zaustavljati neke negativne trendove u hrvatskom gospodarstvu.' Vladine prvotne ocjene da će godinu završiti s rastom BDP-a od 0,8 posto, da bi se zatim suglasila s padom od 2,1 posto, ocijenio je lažima.

Za komentar najavljenog poskupljenja cijene grijanja novinari su pitali i HDZ-ovog zastupnika i bivšeg ministra gospodarstva Đuru Popijača. 'I mi smo živjeli u vremenima krize i neimaštine, pa smo na sve moguće načine pokušavali zaštititi standard građana, upravo utječući na cijenu onih stvari ne koje smo mogli, u prvom redu cijenu energenata. Očigledno da ništa drugo ne preostaje nego i dalje tući po džepovima građana', rekao je Popijač.