HNS O PREVARI IZ BANSKIH DVORA

'Vlada je lagala o dogovoru sa Slovenijom'

  • Autor: V. Brkulj
  • Zadnja izmjena 16.09.2009 15:23
  • Objavljeno 16.09.2009 u 12:58
Radimir Čačić

Radimir Čačić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

'Hrvatska Vlada pet dana laže javnosti o dogovoru koji su postigli premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor. Rečeno nam je da je potpisana čista izjava i da nema ničega što bi stvaralo dodatne obveze, da bi Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo ono o čemu su izvještavali slovenski mediji, a to je da je polazna točka pregovora drugi Rehnov prijedlog, odnosno slobodan pristup otvorenom moru i točki doticaja na istom. Ima li još nešto skriveno u dogovoru, to ćemo tek vidjeti', kazao je predsjednik HNS-a Radimir Čačić

Za Vesnu Pusić taj dokument; 'sadrži slovenska stajališta koja nisu prihvaćena u Hrvatskom saboru čime su otvorena dva problema: određivanje početne točke nastavka pregovora koja je bitno različita od stava prihvaćenog u Hrvatskom saboru te pitanje vjerodostojnosti izjava Vlade i premijerke Jadranke Kosor koja je do jučer tvrdila da nema nikakvih dodatnih dogovora osim onoga što piše u pismu švedskom predsjedanju'.

Zbog svega HNS-ovci pozivaju premijerku Kosor i hrvatsku Vladu da što hitnije izvijeste Hrvatski sabor o svim rezultatima dogovora sa Slovenijom temeljem kojega su deblokirani pregovori s Europskom unijom.

Na konferenciji za novinare Čačić se dotaknuo i drugih gorućih političkih i gospodarskih pitanja uputivši pritom i brojne kritike na račun Vlade.

'Pogledajte tko vodi ministarstvo financija i gospodarstva. Šuker do jučer nije primijetio da još od sto tisuća ljudi može prikupiti krizni porez, a Polančec nije vidio da u Podravci fali 65 milijuna kuna. Marinac nije sam donio odluku o davanju kredita. On je dobio naredbe koje su išle preko Polnačeca', kazao je Čačić i dodao da je taj isti ministar sklopio ugovor o prodaji Ine koji ni Vlada nije vidjela, a dokaz tome je da ga danas na uvid traži premijerka.

Direktne krivce zašto je Ina danas dužna državi i brojnim poduzećima Čačić vidi upravo u njima dvojici.

Šuker i Polančec uspjeli su tvrtku dovesti do toga da je dužna tri milijarde kuna, iako oni tvrde drukčije. Šuker kaže da je Ina dužna 1,3 milijarde, Kosor kaže da je dvije, a mi znamo da je tri', istaknuo je Čačić i zamolio Polančeca da prestane rješavati probleme jer to ne zna.

O proračunu za 2010. godinu, koji se uskoro treba donijeti, šef HNS-a kaže da ne smije biti viši od 110 milijardi kuna te da se u njega odmah mora uglaviti interventni fond za pomoć tvrtkama koje su se zbog krize našle u problemima. Usto, moralo bi se ući i u model projektnog, a ne fiksnog budžeta.

'Za interventni fond trebalo bi izdvojiti dvije milijarde kuna, a novac u njemu se ne bi dijelio po babi, stričevima i nećacima političara koji se nalaze u raznim tvrtkama. Projektni budžet značio bi da se osnuju kohezioni fondovi po uzoru na fondove EU-a u kojima bi se novci davali na temelju kvalitete projekata', zaključio je Čačić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi