MESIĆ O NESPOSOBNOSTI VLASTI

'Vlada je bila protiv Južnog toka, a sad ruski plin kupujemo od Italije!

25.03.2011 u 07:04

Bionic
Reading

Bivši predsjednik Stjepan Mesić za tportal je kritizirao hrvatsku vlast koja je propustila realizirati velike projekte u suradnji s Rusijom dok je bilo vrijeme, poput Družbe Adrija i Južnog toka za koje se osobno zalagao, a danas je upitno hoćemo li uspjeti ostvariti i 'mrvice koje su ostale na stolu'

Naime, Vladimir Putin je ovoga tjedna bio u Srbiji i Sloveniji kako bi uglavio poslove oko realizacije projekta Južni tok, dok je Hrvatska ostala u zapećku.

'Ja sam bio i za Družbu Adria, i za Južni tok, i za LNG terminal na Krku. Vlada koja je najviše zainteresirana da svojoj zemlji osigura energetsku nezavisnost bila je protiv. Ja ne znam zašto', kaže Mesić.

Za Južni tok je postojala mogućnost, objašnjava Mesić i Putinova ponuda je već bila na stolu jer mi već imamo koridor kojim ide JANAF-ov naftovod da se uz njega postave cijevi za plin. 'Vlada Ive Sanadera je tada bila i protiv toga, a danas kupuje ruski plin od Italije', ironičan je bivši predsjednik. Nakon Vlade Ive Sanadera Kosor je barem je otišla u Moskvu, kaže pokušati dogovoriti da krak plinovoda dolazi u Hrvatsku kako bi imali dovoljno plina za vlastite potrebe. 'I to je izgledno', mišljenje je Mesić. Za predsjednika Ivo Josipovića kaže da ne zna je li i on išta mogao napraviti jer su u to vrijeme, kad je on preuzeo vlast, projekti već bili napravljeni za druge koridore.

Za LNG terminal na Krku, nastavlja on, imali smo ponudu iz Katra tešku 2,5 do tri milijarde eura koje bi oni uložili, a za izvedbu bi bile angažirane naše tvrtke.

'Vlada je opet bila protiv. Rečeno je da će se ići u konzorcij s nekim europskim kompanija. Na kraju nije bilo ništa od toga. Ja pretpostavljam da su neki vjerovali da će tu oni ući s nekim svojim privatnim kompanijama i interesima', mišljenja je bivši predsjednik.

Tako je bilo i Družbom Adria. 'Ja sam smatrao da naftovod ima kapaciteta za tranzit. Imali bismo sat koji mjeri kolika je količina prošla preko Hrvatske i to bi se naplatilo po tranzitnoj tarifi. Vlada je opet bila protiv. Čak su i u predizbornoj kampanji to koristili protiv mene. Meni nije naškodilo, ali jest Hrvatskoj', objašnjava Mesić. Naškodilo je i hrvatsko-ruskim odnosima, ali zaoštrenost je nastala već prije zbog dvije banalne stvari.

'Ruski poduzetnik Vladimir Jevtušenkov kupio je zemlju na Mljetu od općine, za koju se kasnije ispostavilo da je od Hrvatskih šuma te na njoj nije mogao graditi, a Ara Abramyan je kupio kompleks Haludovo. Problem je to koji se ne rješava već 15 godina' poručio je Mesić.

Za komentar razvoja događaja s Južnim tokom pitali smo i predsjednika Republike Ivu Josipovića, ali su nam u njegovom Uredu decidirano rekli da je Južni tok pitanje za Vladu RH.