mjesec dana kasnije

Vlada konačno razriješila šefa Fonda za zaštitu okoliša Dubravka Ponoša

17.10.2019 u 13:13

Bionic
Reading

Gotovo prije mjesec dana šef Fonda za zaštitu okoliša Dubravko Ponoš dao je mandat na raspolaganje nakon što sam u javnost pustio audio snimku na kojoj prijeti bivšem predsjedniku Radničkog vijeća Fonda Mislavu Kotarcu, a Vlada je danas 'ispoštovala' njegov zahtjev

Vlada je, doznaje tportal, na zatvorenm dijelu sjednice razriješila sada već bivšeg šefa Fonda za zaštitu okoliša Dubravka Ponoša.

Podsjetimo, Ponoš je mandat na raspolaganje dao prije gotovo mjesec dana i to nakon što je na press konferenciji objavio audiosnimku prijetnji i uvreda koje je prije godinu dana izgovorio bivšem predsjedniku Radničkog vijeća u Fondu Mislavu Kotarcu, ustvrdivši kako ga tim tajno snimljenim razgovorom Kotarac ucjenjuje. Zbog snimki izvide provode i policija i DORH.

Ponoš je dao mandat na raspolaganje i na funkciji u svojoj stranci, HNS-u, iz kojeg su poručili da nema opravdanja za njegove riječi izrečene u audio-snimci.

Odlaskom iz fonda Ponoš neće imati pravo na 6+6. 'Ponoš je imenovan direktorom Fonda Odlukom Vlade 14. rujna 2017. godine, a s obzirom na to da se direktor imenuje na mandat od četiri godine, potpisao je Ugovor o radu na određeno vrijeme. Tim ugovorom nije predviđena isplata otpremnine niti model 6 + 6 koji se primjenjuje na državne dužnosnike. Znači, ugovorom nije predviđeno da nakon što mu istekne mandat na poziciji direktora Fonda prima 6 mjeseci punu plaću, a drugih 6 mjeseci još polovicu iste', pojasnili su ranije u Fondu.

  • +9
Press konferencija Dubravka Ponoša Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Višnja Ljubičić predložena za još jedan mandat pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

Od drugih odluk sa zatvorenog dijela Vlade, državnoj službenici Silviji Profeta Fabijančić ponovno je dala ovlaštenje za obavljanje poslova predstojnika Ureda državne uprave u Krapinsko-zagorskoj županiji, s danom 24. listopada 2019. do 31. prosinca 2019., kad uredi državne uprave prestaju s radom.

Utvrđen je prijedlog odluke o imenovanju Višnje Ljubičić pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova, temeljem provedenog postupka po ponovljenom javnom pozivu. Prijedlog je upućen u Hrvatski sabor na donošenje.

Nadzornom odboru društva Croatia Airlines d.d., predloženo je imenovanje Jasmina Bajića za člana Uprave - direktora društva, do imenovanja kandidata za člana Uprave društva putem javnog natječaja, na razdoblje od najduže šest mjeseci, jer mu mandat istječe 4. studenoga 2019. godine.

Zbog isteka mandata, razriješena je dosadašnja predsjednica Gordana Mustač i dio članova Upravnoga vijeća Imunološkog zavoda, doc. prim. dr. sc. Delfa Radić-Krišto, dr. med. te Jasminka Hlupić, dr. med. Novom je predsjednicom Upravnoga vijeća tog zavoda imenovana Danica Kramarić, dr. med., dok su dijelom novih članica ponovno imenovane doc. prim. dr. sc. Delfa Radić-Krišto, dr. med, i Jasminka Hlupić, dr. med.

Na kraju, Vlada je ministra rada i mirovinskoga sustava Josipa Aladrovića imenovala predstavnikom Vlade Republike Hrvatske u postupku mirenja u kolektivnom radnom sporu sa Nezavisnim sindikatom znanosti i visokog obrazovanja.