PRVI PROBLEMI

Vlada Federacije BiH u krizi, ministri iz HDZ-a bojkotirali sjednicu

07.05.2015 u 18:48

Bionic
Reading

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, koju čine ministri iz HDZ BiH, Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF), u četvrtak se našla u prvoj velikoj krizi nakon što su hrvatski ministri bojkotirali sjednicu koja je ipak održana na temelju kvoruma što su ga osigurali ministri iz druge dvije stranke

'Mislim da je u ovom trenutku vlada Federacije BiH u krizi i da se te stvari trebaju riješiti na višoj razini', kazao je nakon sjednice u Sarajevu zamjenik premijera i ministar trgovine Aleksandar Remetić (DF).

Nakon gotovo tri tjedana koliko se vlada nije uopće sastajala, sjednica što ju je sazvao premijer Fadil Novalić održana je u 'krnjem' ministarskom sastavu, a ispostavilo se kako je razlog za to spor među koalicijskim partnerima o tome tko će i kako imenovati članove uprava i nadzornih odbora profitabilnih javnih poduzeća.

HDZ BiH i SDA ranije su se suglasile da vladi predlože ukidanje uredbe, što su je donijeli ministri u ranijem sazivu, po kojoj su ministarstva odnosni resorni ministri odgovorni za imenovanje uprava tvrtki poput telekoma ili elektroprivrednih poduzeća.

Prijedlog te dvije stranke je bio da se ta ovlast prepusti vladi te da ona većinom glasova odlučuje o ovakvim imenovanjima, no tome se odlučno usprotivio DF. Ta je stranka čak zaprijetila kako će napustiti vladajuću koaliciju bude li usvojena takva odluka.

Na dnevnom redu sjednice u četvrtak nije bilo prijedloga kakvoga su zamislili HDZ BiH i SDA, a predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara (HDZ BiH) potvrdio je kako je to i razlog bojkota na kojega su se odlučili članovi njegove stranke.

'Ministri su odlučili da neće sudjelovati na sjednici čiji dnevni red nije plod dogovora, već pokušaj prijevare jednog partnera u vlasti', izjavio je Čavara kako ga citira Fena. Dodao je kako u HDZ-u ne pristaju na situaciju u kojoj će odluke donositi netko drugi, a odgovornost za to preuzimati svi.

'Neprihvatljivo je da netko sam donosi odluke, a da svi snosimo odgovornost. Ma kakve posljedice bile, mi na to ne možemo pristati', kazao je Čavara.

Ministar Remetić najavio je pak kako će se sporna uredba naći na dnevnom redu sjednice vlade 'u nekom predstojećem razdoblju', a za sada ostaje nejasno hoće li ministri iz HDZ-a BiH sve do tada posezati za bojkotom sjednica.