NEVRIJEME U HRVATSKOJ

Vjetar u Zagrebu srušio 111 stabala, šteta 25.000 kuna

30.07.2013 u 15:40

  • +17

Posljedice olujnog nevremena

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Bionic
Reading

Nevrijeme praćeno relativno jakim vjetrom u samo dvadesetak minuta koliko je jučer trajalo uspjelo je u Zagrebu srušiti 111 stabala, oštetiti nekoliko električnih vodova zbog čega su zabilježena četiri zastoja u prometu ZET-a, vatrogasci su na teren jučer i danas izašli 87 puta, dvije osobe lakše su ozlijeđene, a materijalna šteta procjenjuje se na 25.000 kuna

Riječ je o šteti koju su neslužbeno procijenili vatrogasci i dostavili Uredu za hitne intervencije Grada Zagreba. U konačni iznos tek će trebati zaračunati štetu nastalu na zelenim površinama, kao i onu nastalu u radionici ZET-a u kojoj je, prema riječima direktora Dubravka Baričevića, pao cijeli stakleni zid.

'Procjenjujemo da će nam za štetu na zelenim površinama trebati dva do tri dana. Neka su se stabla srušila zbog lošijeg zdravstvenog stanja, a najviše ih je nastradalo na području Zagrebačke avenije gdje je ih uništeno 25', kazao je Igor Toljan, direktor Zrinjevca.

Najčešće su pucala ili se rušila brzorastuća stabla topole i vrbe na području Trešnjevke Jug i Sjever. Čišćenje grada od granja trajat će narednih nekoliko dana.

U povodu jučerašnjeg nevremena na sjevernom Jadranu, praćenog jakim vjetrom i kišom, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture zbirno je danas izvijestilo o nizu akcija koje je poduzela riječka Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru.

Tako je jučer prijepodne u blizini Maloga Lošinja pronađeno i do veza dotegljeno pokvareno plovilo, a nešto prije 16 sati kod Umaga je spašen kupač kojega je vjetar na jastuku za plivanje nosio prema Italiji.

Zbog jakoga nevremena spasioci nisu mogli isploviti prema jedrilici koja se nasukala kod Umaga (dva člana posade doplivala su do luke), no pomogli su u neutraliziranju zagađenja uslijed izlijevanja 15 litara goriva iz tanka jedrilice.

U Fažanskom kanalu pronađen je i spašen surfer, a kod Lovrana još dvojica, dok je kod Novog Vinodolskog spašena posada i brodica koja je plutala zbog kvara motora.

Signalna raketa ispaljena s mora nedaleko malološinjske plaže otkrila je spasiocima položaj obitelji (roditelji s dvoje djece) na gumenjaku, a oko 18 sati spašena je osoba iz prevrnute jedrilice u Košljunskom zaljevu na otoku Pagu.

Ekipa Hitne pomoći u isto je vrijeme pomagala muškarcu koji je iz prevrnute sandoline uspio doplivati na obalu na otoku Cresu, a dotegljena je jedrilica koja je zbog puknutog jarbola plutala na moru između Cresa i Krka.

Naporan radni dan spasioci su okončali pronalaskom dvije osobe na gumenjaku koje su oko 20,40 sati neozlijeđene prevezene u Bašku.