NEBO JE GRANICA

Vizija SAD-a: rat s Iranom i molitva u školama

13.12.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Vodeći republikanski kandidat za predsjedničke izbore Newt Gingrich uvukao bi SAD u rat s Iranom na strani Izraela, a njegov stranački protukandidat Rick Perry stvorio bi od države konzervativnu kršćansku teokraciju. U kampanji za republikansku predsjedničku nominaciju, nebo je granica ekstremističkim obećanjima

'Nije me sram priznati da sam kršćanin', poručuje teksaški guverner Rick Perry u spotu namijenjenom ultrakonzervativnim biračima koji će po svemu sudeći dominirati na republikanskim predizborima u Iowi 3. siječnja. I nastavlja: 'Ali ne trebate sjediti u crkvi svake nedjelje da biste znali da u našoj zemlji nešto nije u redu kada gay osobe mogu otvoreno služiti vojsku, ali naša djeca ne mogu otvoreno slaviti Božić ili moliti u školi. Kao predsjednik, okončat ću Obamin rat protiv religije. I borit ću se protiv liberalnih napada na naše religijsko nasljeđe. Vjera je učinila Ameriku jakom i može je osnažiti još jednom.'

Dok očajni političari uzdižu vjeru na pijedestal koji nije zauzimala ni u vrijeme rođenja države, vjerojatnije je da će vjera oslabiti Ameriku, ili barem njezina temeljna načela, piše progresivni američki portal Truthdig.

Militantni Bolton - Gingrichev šef diplomacije

Iako Newt Gingrich vodi u anketama, a Perry je u debelom zaostatku, guvernera Teksasa još uvijek ne treba otpisati kao gubitnika, niti bi njegove riječi trebalo ignorirati. Iako se to sada ne čini izglednim, Perry bi mogao ustati iz mrtvih prije siječnja.

Osobito su, međutim, zabrinjavajuće poruke favorita Gingricha. Taj bivši šef Zastupničkog doma Američkoga kongresa izjavio je u razgovoru za CNN da bi kao američki predsjednik osigurao svu potrebnu pomoć Izraelu u slučaju da ta zemlja odluči napasti Iran.

Osim što je frapirao američku javnost priznanjem da bi američka administracija podijelila potencijalno kobne vanjskopolitičke rizike izraelske vlade na čelu s ekstremnim desničarom Benjaminom Netanyahuom, Gingrich iznenađuje i odabirom osobe koja bi u njegovoj administraciji služila kao šef diplomacije. Bio bi to povratnik iz Iraka John Bolton, koji je u listopadskom izdanju britanskog Guardiana napisao sljedeće: 'Neugodna stvarnost je da je jedina alternativa nuklearnom Iranu razbijanje Teheranovog programa ciljanim korištenjem vojne sile, bilo od strane Izraela, SAD-a, bilo od obje zemlje.'

Ron Paul diskvalificiran

Gingrich se pojavio na CNN-u nakon što je s ostalim republikanskim kandidatima nastupio na skupu konzervativne grupe Republikanska židovska koalicija, koja podržava politiku Benjamina Netanyahua. I ostali kandidati – uz izuzetak Rona Paula, koji nije pozvan jer nije dovoljno 'proizraleski' nastrojen – nastojali su izraziti što veće slaganje s aktualnom izraelskom vlašću.

Predsjednik Barack Obama također želi da Iran prekine razvoj nuklearnog programa, no on vjeruje da SAD pritom mora djelovati u suradnji s drugim državama.

'Ukoliko oni (Iranci) razvijaju nuklearno oružje, to je u suprotnosti s nacionalnim sigurnosnim interesima SAD-a. U suprotnosti je i s nacionalnim sigurnosnim interesima naših saveznika, uključujući Izrael, djelovat ćemo s međunarodnom zajednicom da to spriječimo', rekao je Obama na prošlotjednoj konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

Služenje izraelskom lobiju

Truthdig podsjeća da SAD nije država kojom upravljaju religijske vrijednosti. Vjera u boga nije preduvjet za državljanstvo. Djeca ne bi trebala biti prisiljena na molitvu u školama. Predsjednik i članovi Kongresa – među kojima je i nekoliko republikanaca – trebali bi biti pohvaljeni što su konačno dopustili muškarcima i ženama da služe vojsku neovisno o svojoj seksualnoj orijentaciji.

Naposljetku, SAD nije država kojom bi trebao upravljati političar čiji bi odgovor na izraleski napad na Iran bio – kako vam možemo pomoći, zaključuje Truthdig.