odličan uspjeh

Visoko postavili ljestvicu; gimnazijalci četvrti razred prošli s 4,4

29.06.2021 u 10:05

Bionic
Reading

Maturanti gimnazija ove su godine, što se tiče uspješnosti, ljestvicu postavili izrazito visoko jer njihov opći prosjek iznosi 4,44, piše u utorak Večernji list

Riječ je o prosjeku po zaključenim ocjenama u školama, bez rezultata državne mature čiji ispiti završavaju sutra.

Među 10.944 učenika četvrtih razreda gimnazija od ukupno njih 11.324 koliko ih je u Hrvatskoj, a kojima su zaključne ocjene unesene u sustav, njih 49,43 posto može se pohvaliti da im je opći uspjeh odličan.

Od 5410 učenika s odličnim uspjehom u završnom gimnazijskom razredu na razini Hrvatske ukupno je 791 gimnazijalac koji iz svih predmeta u školi ima zaključenu peticu, a tek su tri učenika kojima je opći uspjeh već sada naznačen kao nedovoljan.

Bez obzira na zaključene ocjene iz predmeta na kraju godine, gimnazijalci svoje srednjoškolsko obrazovanje završavaju tek s položenom državnom maturom čiji će rezultati biti poznati u srpnju. Tada se i očekuje pad odlikaša među gimnazijalcima budući da već nekoliko godina rezultati mature ne prate nužno zaključene ocjene u školama.

Što se pak tiče maturanata iz strukovnih četverogodišnjih škola oni na razini Hrvatske nastavnu godinu završavaju s općim prosjekom 3,99. Od 15.790 učenika navedenih škola s odličnim općim uspjehom mogu se pohvaliti 3582 strukovnjaka koji ove godine napuštaju srednjoškolsko obrazovanje. Među učenicima četverogodišnjih strukovnih škola 51 učenik, barem po sada unesenim podacima u sustavu, zadnji razred svog srednjoškolskog obrazovanja završavaju s nedovoljnim uspjehom i očekuje ih popravni.

Najbolji opći prosjek među učenicima završnih razreda svih škola na kraju ove školske godine imaju učenici petogodišnjih strukovnih škola koji školsku godinu na razini zemlje završavaju s prosjekom od 4,74. Od ukupno 1053 učenika koji pohađaju takve škole, 716 njih se može pohvaliti da je ovu zadnju godinu školovanja završilo s odličnim uspjehom, a među njima je 166 učenika i učenica koji iz svih predmeta imaju zaključenu peticu.

Generalno gledano, svi učenici završnih razreda u cijeloj Hrvatskoj ovu školsku godinu završavaju s čvrstom četvorkom, piše Večernji list.