posjet rusiji

Visoki turski dužnosnik: 'Turska očekuje pomoć od Rusije u obuzdavanju sirijskih snaga'

27.08.2019 u 12:17

Bionic
Reading

Turski predsjednik Tayyip Erdogan zatražit će na sastanku u utorak od ruskog predsjednika Vladimira Putina da zaštiti turske vojnike u ofenzivi sirijske vojske na sjeverozapadu zemlje, otkrio je visoki turski dužnosnik

Erdogan odlazi u jednodnevni posjet Rusiji. Putinu je prošli tjedan rekao da napadi snaga sirijskog predsjednika Bašara al Asada uzrokuju humanitarnu krizu i prijete turskoj nacionalnoj sigurnosti.

Turski dužnosnik je otkrio za Reuters da će sigurnost turskih vojnika u Siriji biti među glavnim točkama današnjeg sastanka.

'Očekujemo da Rusija iskoristi svoj utjecaj nad režimom po ovom pitanju. Dogodi li se najmanji napad na turske vojnike, izvršit ćemo odmazdu', rekao je dužnosnik.

Sirijski vojnici okružili su pobunjenike i tursku vojnu bazu na sjeverozapadu Sirije u nastojanjima da povrate teritorij i gradove koje je vlada rano izgubila u ratu.

Turska podržava neke pobunjeničke frakcije u sjeverozapadnom Idlibu, dok Rusija i Iran podupiru Asada.

Erdogan i Putin često razgovaraju, osnažuju odnose i usmjereni su na energetsku i obrambenu suradnju.

U srpnju je Turska počela primati dijelove ruskog sustava zračne obrane S-400, što je potez zbog kojega je Ankara zategnula veze sa SAD-om, saveznikom u NATO-u.