nešto se kuha u bih

Visoki predstavnik u BiH razmatra nametanje izmjene izbornog zakona prema željama HDZ-a, Komšić mu odmah zaprijetio

19.07.2022 u 12:26

Bionic
Reading

Bosanskohercegovački mediji pišu da visoki predstavnik međunarodne zajednice u toj zemlji Christian Schmidt pokrenuo novu diplomatsku 'ofenzivu' u vezi sa izmjenama Izbornog zakona. Navodno je čak spreman nametnuti odluku koja bi, kako navode bošnjački političari u reakcijama, bila po mjeri HDZ-a BiH

Sama najava mogućnosti da bi Schmidt mogao nametnuti izmjene Izbornog zakona, kojima bi udovoljiti zahtjevima HDZ-a u vezi sa popunjavanjem Doma naroda Parlamenta FBiH, izazivala je burne reakcije u bošnjačkom dijelu javnosti. Među onima koji su najglasniji u osudi je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je zapravo i dio problema zbog čega se izmjene i traže.

'Siguran sam da građani Bosne i Hercegovine nisu spremni prihvatiti antieuropska rješenja koja produbljuju etničke podjele u izbornom zakonu. Schmidt bi trebao dobro razmisliti o tome šta razmatra, i biti siguran da odluka na štetu građana i države Bosne i Hercegovine, ne može proći bez posljedica. Očekujem da se sve probosanske opcije jasno očituju o produbljivanju etničkih podjela u izbornom zakonodavstvu BiH', rekao je Komšić, a prenijelo Oslobođenje.