TALIJANSKA MINISTRICA

'Više se nikome ne može obećati stalni radni odnos'

  • Autor: tportal.hr/VLM
  • Zadnja izmjena 07.02.2012 14:07
  • Objavljeno 07.02.2012 u 12:24
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Talijanski premijer Monti već je napadnut zbog izjava da je 'monotono' cijeli život provesti na istom radnom mjestu, a sada su napadnute i njegove ministrice

Dobiti stalno zaposlenje je iluzija. Valja shvatiti da su prošla vremena u kojima se počelo raditi na jednom mjestu u jednom poduzeću i tamo se ostajalo do mirovine. Danas nitko ne može nikome zajamčiti stalni radni odnos.

S takvim stajalištem talijanska nestranačka vlada premijera Marija Montija počela je pregovore sa sindikatima o novim zakonima o radu. Trenutačno ima više od tri milijuna osoba koje rade na određeno vrijeme, zatim ima onih koji rade na projektima, onih koji rade bez ugovora, odnosno plaćeni su nakon što izdaju račun itd. Ima oko 50, a prema nekim računicama čak 400 vrsta  ugovora o zaposlenju.

'Potrebno je svima zajamčiti određenu zaštitu, ali nikome se ne može obećati stalni radni odnos. To znači da se ne mogu davati lažna obećanja, iluzije', izjavila je ministrica rada Elsa Fornero

Uvodi se veća fleksibilnost na tržištu rada. Sindikati se protive olakšanom davanju otkaza. Fornero kaže da je potrebno limitirati negativne oblike radnih ugovora, one koji ne jamče nikakvo pravo radniku, ali isto se tako ne može više zadržati zakon prema kojem se zaposleniku ne može dati otkaz.

Ministrica unutarnjih poslova Anna Maria Cancellieri kaže da su 'Talijani mentalno zaustavljeni na stalnom radnom mjestu, žele imati stalni radni odnos, po mogućnosti u blizini mame i tate'. U suvremenom svijetu sve se više ide prema fleksibilnom radnom tržištu i, ako se ne promijeni mentalitet i, prije svega, zakoni, Italija će zaostati.

Mario Monti kazao je da je 'monotono' biti cijeli život na istom radnom mjestu. Zbog te je izjave napadnut, a napadnute su i ministrice zbog svojih izjava o fleksibilnosti rada. Spočitava im se da su tim izjavama uvrijedili nezaposlene te se ističe da Talijani odlaze iz Italije u potrazi za poslom.

Unutar Europske unije Talijani, poslije Rumunja, najbrojniji su emigranti. Posebno mladi Talijani odlaze raditi u druge zemlje. Polemike će biti sve veće što se bude bližio datum iznošenja novih zakonskih mjera u području rada i zapošljavanja. No istina je da sindikati žele obraniti neke dijelove zakona koji u današnjem svijetu više nisu obranjivi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi