RH U POSLJEDNJE TRI GODINE

Više od pet tisuća majki u dobi od 14 do 19 godina

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.10.2011 08:10
  • Objavljeno 10.06.2011 u 14:42
trbuh trudnoća trudnica

trbuh trudnoća trudnica

Izvor: sxc.hu / Autor: sxc.hu

Tijekom posljednje tri godine u Hrvatskoj je 5.237 djevojaka rodilo u dobi od 14 do 19 godina i 25 djevojčica u dobi mlađoj od 14 godina, a to pokazuje da samo zakazali na području edukacije i prevencije te pružanju informacija mladima o tome kako se zaštititi i odgovorno ponašati, rečeno je danas na promociji publikacije 'Kada djeca imaju djecu' u organizaciji udruge roditelja 'Korak po korak' i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku

U analizi stanja i preporukama za postupanje u slučajevima maloljetničkih trudnoća i roditeljstva (gdje je u više od 90 posto slučajeva riječ o maloljetnim trudnicama i majkama, dok se tek mali postotak odnosi na maloljetne očeve) stoji kako su maloljetne trudnice i majke u najvećem broju slučajeva dobile potporu i pomoć svoje obitelji, dok je za određeni broj njih ipak bila potrebna posebna briga i podrška institucija društva jer im njihove obitelji nisu mogle ili nisu željele pružiti.

'Maloljetnim majkama izuzetno je važna podrška i pomoć kad rode', kazala je Lora Vidović iz Ureda UNICEF-a za Hrvatsku i naglasila kako, u slučaju kad maloljetna trudnica i majka ne dobije podršku u vlastitoj obitelji, tu pomoć može dobiti kroz specijalizirani oblik udomljavanja kojega u Hrvatskoj tek treba razviti.

Tatjana Katkić-Stanić iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi je najavila da će se to pitanje pokušati riješiti kroz novi zakon o udomiteljstvu kojim bi se maloljetnoj majci podrška pružila u udomiteljskoj obitelji, a kasnije bi, kad se zaposli i osamostali, mogla živjeti samostalno ili se vratiti u svoju primarnu obitelj.

Savjetnica iz Ureda Pravobraniteljice za djecu Davorka Osman-Franjić naglasila je važnost podrške i nakon punoljetstva. Navela je kako su obitelji u visokoj razini stresa zbog maloljetničkog roditeljstva i trebaju savjete za rješavanje formalno-pravnih pitanja i pitanja zajedničke roditeljske skrbi, ali i savjete vezane podizanje razine odgovornosti u preuzimanju roditeljske uloge i uloge bake i djeda.

Zaštitu prava i interesa zahtijevaju i maloljetne trudnice i majke s poremećajem u ponašanju jer u odgojnom domu ne mogu boraviti sa svojim djetetom pa im se omogućuje premještajem u drugo okruženje, kazala je Osman-Franjić te naglasila važnost razvitka mreže stručnjaka koji rade s maloljetnim trudnicama i roditeljima te uvođenja sustavnog programa zdravstvenog odgoja u srednje škole.

Voditeljica projekta Silvija Stanić iz udruge roditelja 'Korak po korak' predstavila je i druge rezultate projekta među kojima zabrinjava podatak iz centara za socijalnu skrb da samo u 11 posto slučajeva maloljetne trudnice i majke nastavljaju i završavaju školovanje, no to se tumači i činjenicom da u većoj mjeri dolaze u doticaj s maloljetnim trudnicama koje su školovanje prekinule nakon osnovne škole.

U Hrvatskoj su, navodi, trenutno četiri doma osposobljena za prijem maloljetnih trudnica i majki s djecom, a uglavnom je riječ o domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi u kojima je uređen i manji odjel za takve slučajeve.

Sudionici tzv. fokus-grupe, četiri mlade majke i jedan otac, naveli su da je radi prevencije maloljetničkih trdunoća, vrlo važan otvoren razgovor o seksualnosti između roditelja i djece, a više od polovice srednjih škola i centara za socijalnu skrb te više od dvije trećine učeničkih domova smatraju da je potrebno uvesti seksualni odgoj u škole, u osnovne i u srednje, te osigurati edukaciju za sve adolescente.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi