objavio dip

Više od 6300 slijepih birača mogu preslušati zvučne liste predsjedničkih kandidata

17.12.2019 u 10:46

Bionic
Reading

Slijepi birači koji u nedjelju žele glasovati na izborima za predsjednika države, mogu na mrežnim stranicama Državnog izbornog povjerenstva (DIP) preslušati zvučnu snimku liste predsjedničkih kandidata

Snimka traje nešto kraće od tri minute, u njoj su abecednim redom navedena imena i prezimena 11 kandidata, redni broj pod kojim će biti navedeni na glasačkom listiću te predlagatelji kandidata.

Snimku prati i uputa za glasovanje slijepih osoba koju će dobiti sva redovna biračka mjesta u Hrvatskoj, a takvih je više od 6300.

Slijepi birači mogu samostalno glasovati uz pomoć tehničkog pomagala - matrice ili uz pomoć druge osobe, odnosno pratitelja, koja po njihovoj uputi zaokružiti redni broj ispred imena i prezimena kandidata za kojeg slijepi birač želi glasovati.

Matrica je zapravo plastificirani papir s izbušenim rupama koje se, kad se stave na glasački listić, poklapaju s rednim brojevima pod kojom su navedeni kandidati, što slijepom biraču omogućuje da sam zaokruži onoga kojeg želi.

Glasovanje slijepih i slabovidnih osoba aktivnost je na kojoj zajedno godinama rade Državno izborno povjerenstvo i Hrvatskih savez slijepih, pa su tako slijepi birači mogli glasovati i proljetos, na izborima za Europski parlament.

Procjenjuje se kako će svoje biračko pravo na izborima za predsjednika države iskoristiti i 90-ak gluhoslijepih osoba, pa je udruzi Dodir, koja okuplja takve osobe, DIP osigurao sredstva za prevoditelje, što uključuje od pratnje gluhoslijepe osobe do birališta do pomoći kod popunjavanja glasačkog listića.

Iako svaki birač glasuje osobno, u nekim su prilikama dozvoljene iznimke, odnosno pomoć druge osobe, primjerice kad je birač nepismen ili ima oštećenja gornjih ekstremiteta ili neka druga oštećenja koja mu priječe samostalno glasovanje.