PROSVJEDI U KAIRU

Više od 350 ozlijeđenih pred veleposlanstvom Izraela

16.05.2011 u 16:08

Bionic
Reading

Više od 350 osoba ozlijeđeno je u prosvjedima održanim ispred zgrade izraelskog veleposlanstva u Kairu, povodom obilježavanja godišnjice izgona stotina tisuća Palestinaca tijekom osnivanja židovske države 1948. godine, izvijestila je u ponedjeljak egipatska državna novinska agencija

Nekoliko stotina prosjednika okupilo se ispred zgrade veleposlanstva u Kairu u nedjelju navečer na dan kada Arapi obilježavaju 'nakbu'(katastrofu). Policija je na prosvjednike bacila suzavac nastojeći ih rastjerati, budući da su oni uspjeli preskočiti policijske barikade, izvijestili su očevici.

Od 353 prosvjednika, koliko ih je ozlijeđeno ispred veleposlanstva, 45 ih je prebačeno u bolnice. Prijelazna vojna egipatska vlada pod pritiskom je naroda koji želi da se pokaže jasnije propalestinsko stajalište, nakon što je pobunom u veljači s vlasti svrgnut dotadašnji predsjednik Hosni Mubarak.

Mnogi su Egipćani smatrali Mubaraka, američkog saveznika, preblagim u odnosu prema Izraelcima te sada od nove vlade žele da napravi više kada je riječ o pomoći Palestincima.