eskalirao sukob

Više od 200 poginulih u sukobu Armenija i Azerbajdžana

16.09.2022 u 16:32

Bionic
Reading

Više od 200 vojnika poginulo je u pograničnim sukobima između Armenije i Azerbajdžana ovaj tjedan, objavile su obje zemlje u petak

Armenija i Azerbajdžan međusobno se optužuju za sukobe oko sporne regije Nagorno-Karabah, najsmrtonosnije od šestotjednog rata 2020. kada su poginule na tisuće ljudi.

Armenski premijer Nikol Pašinjan rekao je da je poginulo 135 armenskih vojnika, izvijestio je Interfax sa sjednice armenskog parlamenta. Ranije ovaj tjedan objavljeno je bilo da je poginulo 105 vojnika.

Azerbajdžan je objavio da je poginulo 77 vojnika, prema 71 po podacima od četvrtka.

Obje zemlje rekle su da će te brojke biti i veće.

Armenija je rekla da su azerbajdžanske snage ovaj tjedan napale i zauzele naselja na području Armenije, izvan Nagorno-Karabaha.

Azerbajdžan tvrdi da odgovara na "provokacije" armenske strane.

Prekid vatre, dogovoren uz posredovanje Moskve, prekinuo je borbe u srijedu kasno navečer, ali je situacija na granici i dalje napeta, rekao je Pašinjan u petak.

Rusija, koja je vojni saveznik Armenije, ali želi i biti u prijateljskim odnosima s Azerbajdžanom, rekla je da će vršiti pritisak na obje zemlje da povuku svoje snage na položaje na kojima su bile prije izbijanja sukoba ovaj tjedan.