KAOS U NIGERU

Pučisti mašu ruskim zastavama, Vijeće sigurnosti UN-a traži oslobađanje predsjednika

29.07.2023 u 09:26

Bionic
Reading

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u petak je oštro osudilo "napore da se neustavno promijeni legitimna vlada" Nigera i pozvalo na trenutno i bezuvjetno oslobađanje predsjednika Nigera Mohammeda Bazouma

U izjavi dogovorenoj konsenzusom, 15-člano vijeće naglasilo je potrebu zaštite Bazouma, njegove obitelji i članova njegove vlade.

"Članovi Vijeća sigurnosti izrazili su zabrinutost zbog negativnog utjecaja neustavnih promjena vlasti u regiji, porasta terorističkih aktivnosti i teške socioekonomske situacije", navodi se u priopćenju.

General Abdurahman Tiani, šef predsjedničke garde Nigera koji stoji iza državnog udara kojim je svrgnut demokratski izabrani predsjednik Bazoum, u petak se na nacionalnoj televiziji obratio stanovništvu kao šef prijelazne vlade te zapadnoafričke zemlje.

Puč, što ga je vojska izvela u srijedu, general je opravdao "pogoršanjem sigurnosne situacije" u Nigeru koju, kako je kazao, oslabljuje i potkopava nasilje džihadističkih skupina.

Pučisti su raspustili ustanove i zatvorili granice.

Državni udar u Niameyju je treći u tom dijelu Afrike, nakon dolaska vojnih hunta u Maliju i u Burkini Fasu.

Predsjednik Bazoum je priveden s članovima obitelji. U petak mu je omogućeno da razgovara sa šefovima drugih država, među kojima je i francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je "najoštrije" osudio puč te zatražio Bazoumovo oslobađanje. "Ovaj državni udar u potpunosti je nelegitiman i iznimno opasan za stanovnike Nigera i za čitavu regiju", rekao je Macron.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova u petak je objavilo da ne priznaje čelnike koji su proizašli iz državnog udara u Nigeru i da jedinim legitimnim predsjednikom smatra Bazouma. "Najoštrije ponavljamo jasan zahtjev međunarodne zajednice za trenutnom ponovnom uspostavom ustavnog poretka i demokratski izabrane civilne vlasti", navodi se u priopćenju.

Međutim, vođa ruske skupine plaćenika Wagner navodno je pohvalio državni udar, opisujući ga kao trijumf. "Ono što se dogodilo u Nigeru nije ništa drugo nego borba naroda Nigera sa svojim kolonizatorima", citiran je Jevgenij Prigožin na Telegram kanalu povezanim s Wagnerom. BBC nije uspio provjeriti autentičnost njegovih komentara.

  • +5
Jevgenij Prigožin Izvor: Profimedia / Autor: Prigozhin Press Service / Sipa Press / Profimedia

Tisuće Wagnerovih boraca u regiji

Vjeruje se da skupina Wagner ima tisuće boraca u zemljama uključujući Srednjoafričku Republiku (CAR) i Mali, gdje ima unosne poslovne interese, ali također jača diplomatske i gospodarske odnose Rusije. Wagnerovi borci optuženi su za rašireno kršenje ljudskih prava u nekoliko afričkih zemalja.

General Tiani (62) na čelu je predsjedničke garde od 2011., a bivši predsjednik Isoufu ga je 2018. unaprijedio u čin generala. Također je bio povezan s pokušajem državnog udara protiv bivšeg predsjednika 2015., ali pojavio se na sudu kako bi to opovrgao. Govoreći u televizijskom obraćanju, general Tiani je rekao da je njegova hunta preuzela vlast zbog nekoliko problema u Nigeru, uključujući nesigurnost, ekonomske probleme i korupciju.

  • +6
Vojni udar / puč u Nigeru Izvor: EPA / Autor: STR

Na Zapadu sada postoji zabrinutost oko toga kojim će se zemljama kao saveznicama novi čelnik okrenuti. Nigerovi susjedi, Burkina Faso i Mali, okrenuli su se prema Rusiji nakon vlastitih državnih udara.

Ovo je peti državni udar u Nigeru otkad je stekao neovisnost od Francuske 1960..

  • +16
Vladimir Putin na Rusko-afričkom samitu u St. Petersburgu Izvor: EPA / Autor: Sergei Bobylev / TASS Host Photo Agency / HANDOUT