AUTOMATSKI IZGON STRANIH KRIMINALACA

Vijeće Europe zabrinuto rezultatima referenduma u Švicarskoj

29.11.2010 u 21:26

Bionic
Reading

Predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, turski zastupnik Mevlut Cavusoglu rekao je u ponedjeljak da je zabrinut zbog potpore Švicaraca automatskom izgonu stranaca osuđenih za teška kaznena djela

‘Potpora koju je švicarski narod jučer dao inicijativi Švicarske narodne stranke (SVP) po kojoj će se stranci osuđeni za teška kaznena djela automatski protjerati iz zemlje zabrinjava Parlamentarnu skupštinu Vijeća Europe i kosi se s vrijednostima za koje se ona zauzima’, ističe Cavusoglu u priopćenju.

‘Vrlo je vjerojatno da takva mjera izgona, automatska i na koju nema žalbe, neće biti sukladna Europskoj konvenciji o ljudskim pravima’, istaknuo je napomenuvši da protjeranim osobama u domovini prijeti zlostavljanje i drugi oblici progona.

Cavusoglu je podsjetio da svaka mjera udaljavanja mora voditi računa o 'pravu na poštovanje privatnosti i obiteljskog života te pravu na učinkovitu žalbu'.

Godinu dana nakon zabrane minareta, švicarski birači su u nedjelju s gotovo 53 posto glasova potvrdili novi prijedlog SVP-a o automatskom izgonu stranaca koji počine kazneno djelo, bez obzira na njegovu težinu.

Švicarska je članica Vijeća Europe od 1963. Ta organizacija okuplja 47 zemalja.