POZIV NA AKCIJU

Vijeće Europe: U BiH zatvorima se muči zatočenike, policija brutalna u Sarajevu i Mostaru

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 14.09.2021 14:22
  • Objavljeno 14.09.2021 u 14:22
Zatvor, Mostar

Zatvor, Mostar

Izvor: Pixsell / Autor: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Vijeće Europe (VE) pozvalo je u utorak vlasti BiH da poduzmu 'rigorozne mjere' kako bi spriječile policijska zlostavljanje zatočenika navodeći više slučajeva nasilja s nanošenjem tjelesnih ozljeda, prijetnji, pa čak i silovanja

U izvješću Odbora VE za sprječavanje mučenja, nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja te kažnjavanja (CPT) koje je objavljeno u utorak navodi se kako je njihovo izaslanstvo informirano o brojnim navodima tjelesnog i psihičkog zlostavljanja zatočenih osoba u zatvorima kojima su ih izložili službenici za provođenje zakona u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH).

"Ozbiljnost navodnog zlostavljanja kao što je silovanje palicom, lažna egzekucija pištoljem mogla bi, prema mišljenju CPT-a, predstavljati mučenje", stoji u izvješću.

Dodaje se kako su se zatvorenici žalili da su ih policijski službenici udarali rukama, drvenim palicama i električnim kabelima. Ove ozljede nanosili su uglavnom kriminalistički inspektori i pripadnici postrojba za posebne intervencije. Pri tome je posebno istaknuta brutalnost policije u županijama sa sjedištem u Sarajevu i Mostaru.

"Potrebne su rigorozne mjere za promicanje promjene kulture policije u Županiji Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskoj policiji i policiji FBiH", navodi Vijeće Europe.

Predlažu da se uvede sustav audio i i video snimanja policijskih razgovora s osumnjičenicima, kao i jamčenje da su zdravstveni pregledi osumnjičenih za kriminal u policijskom pritvoru temeljiti i povjerljivi.

Vijeće Europe upozorilo je i kako unutar policije nisu na vrijeme provođene istrage o navodnom policijskom zlostavljanju, dok se istražna tijela ne mogu smatrati nepristranim i neovisnim, dodaje se u izvješću.

Odbor VE za sprječavanje mučenja, nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja te kažnjavanja kritizirao je i uvjete u zatvorima u Sarajevu i Mostaru gdje su pritvorenici zatočeni u ćelijama i po 23 sata dnevno.

Upozorili su i kako je u tim ustanovama loša zdravstvena zaštita zatočenika.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!