vanjska prijetnja

Vijeće EU omogućuje sankcije za odgovorne za kibernetičke napade

17.05.2019 u 14:41

Bionic
Reading

Vijeće EU-a donijelo je u petak mjere koje omogućavaju uvođenje sankcija osobama ili subjektima koji su odgovorni za kibernetičke napade, koji pružaju financijsku, tehničku ili materijalnu potporu takvim napadima

Riječ je o okviru koji omogućuje uvođenje ciljanih mjera za odvraćanje od kibernetičkih napada koji predstavljaju vanjsku prijetnju EU-u ili njegovim državama članicama te trećim državama ili međunarodnim organizacijama.

Mjere uključuju zabranu putovanja u EU te zamrzavanje imovine osoba i pravnih subjekata. Povrh toga, osobama i subjektima iz EU-a zabranjeno je stavljati novčana sredstva na raspolaganje onima koji su uvršteni na popis.

'Ovo je korak za odvraćanje budućih kibernetičih napada. Predugo su neprijateljski nastrojeni akteri prijetili sigurnosti EU-a prekidom ključne infrastrukture, napadima na demokraciju, krađom poslovnih tajni i novcem u velikim iznosima. Sada trebamo uvesti zabranu putovanja i zamrznuti imovine onima za koje znamo da su odgovorni za to', izjavio je tom prigodom britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt.

Vijeće navodi u svom priopćenju da Europska unija ostaje posvećena održavanju otvorenog, stabilnog i sigurnog kibernetičkog prostora te ponavlja svoju predanost miroljubivom rješavanju međunarodnih sporova u njemu.