na sastanku s premijerom

Stoltenberg u Zagrebu: Ruski hakerski napadi dio su već viđenog obrasca

08.10.2018 u 19:08

Bionic
Reading

Prošlotjedni kibernetički napadi Rusije na Organizaciju za zabranu kemijskog oružja (OPCW) su ozbiljni jer su dio već viđenog obrasca, rekao je u ponedjeljak glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za medije s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Nekoliko zapadnih zemalja optužilo je prošlog tjedna Rusiju da je odgovorna za niz kibernetičkih napada svjetskih razmjera, među njima i na pokušaj hakiranja OPCW-a.

"Vidimo kako Rusija koristi hibridne taktike, uključujući one kibernetičke, kako bi se miješala u demokratske procese u nizu zemalja, uključujući članice NATO saveza, te kako bi napadala međunarodne institucije", istaknuo je Stoltenberg u Zagrebu.

"Primjer prošlog tjedna je ozbiljan jer je dio obrasca. Ranije smo vidjeli slične napade Rusa".

Stoltenberg je naglasio da je NATO u odgovoru na sve prodorniju Rusiju intenzivirao obavještajnu suradnju i snažnije ulaže u kibernetičku spremnost u sklopu najveće adaptacije saveza nakon Drugog svjetskog rata, a u čemu sudjeluje i Hrvatska.

Glavni tajnik NATO-a je za posjeta Zagrebu čestitao Dan neovisnosti i pozdravio hrvatsko sudjelovanje u zajedničkim operacijama i vježbama te odluku o povećanju izdvajanja za obranu do 2 posto, na što su se obvezale i druge članice saveza. Plenković i Stoltenberg su prije susreta u prostorijama Banskih dvora razgledali fotografiju bombardiranja te zgrade.

  • +11
Plenković primio glavnog tajnika NATO-a Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Hrvatski premijer je na konferenciji naglasio da vlada kontinuirano ulaže u sposobnost hrvatske vojske, a da izdvajanja trenutno iznose 1,30 posto proračuna, što je rast s oko 1,15 posto koliko je iznosio prije dvije godine. 

Dvojica čelnika razgovarali su o situaciji o regiji, o pitanju Makedonije, izborima u Bosni i Hercegovini, te rastu napetosti između Kosova i Srbije.  Stoltenberg je u Zagreb doputovao u ponedjeljak upravo iz Beograda gdje je sudjelovao na velikim NATO-ovim vježbama civilnih snaga.