PREINAKE U RAZLOZIMA PRITVORA

Vijeće djelomično prihvatilo žalbu Željka Sačića

07.01.2010 u 17:43

Bionic
Reading

Bivšemu ratnom zamjeniku zapovjednika specijalne policije Željku Sačiću koji je s još četvoricom bivših specijalaca osumnjičen zbog ratnih zločina u Gruborima nakon vojne akcije Oluje, djelomično je prihvaćena žalba pa on u pritvoru ostaje samo zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke a ne i zbog teških okolnosti izvršenja kaznenih dijela, objavio je danas sud.

Izvanraspravno kazneno vijeće zagrebačkog Županijskog suda djelomično je preinačilo rješenje istražnog suca odlučujući o Sačićevoj žalbi protiv rješenja o provođenju istrage i pritvoru. Vijeće smatra da Sačićev doprinos nije takav da bi u pritvoru bio i zbog teških okolnosti kaznenog djela, objavio je zagrebački Županijski sud na svojim internetskim stranicama.

To znači da Sačić nakon što budu ispitani svjedoci izlazi iz pritvora, rekao je Hini njegov branitelj Zvonimir Hodak. Istražni sudac Zdenko Posavec, kojem je dodijeljen slučaj, svjedoke će početi saslušavati 12. i 18. siječnja, a od 70 predloženih svjedoka na Sačića ih se odnosi 15, kazao je Hodak.

Za odluku o djelomičnoj preinaci rješenja, Hodak je rekao da su od početka smatrali da ne postoji razlog da Sačić bude u pritvoru zbog teških okolnosti pošto nije bio na mjestu izvršenja kaznenih djela već je u to vrijeme bio u Zagrebu.

Istražnim zahtjevom 46-godišnjeg Sačića tereti se po zapovjednoj odgovornosti da nije ništa učinio kako bi spriječio zločin u Gruborima niti je kaznio počinitelje od kojih je jedan idućeg dana u selu Ramljanima zapalio više kuća.
Vijeće je kao neosnovane odbilo žalbe ostalih okrivljenih za ratni zločin u Gruborima nakon vojne akcije Oluje 1995. pa oni osim zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke ostaju pritvoreni i zbog teških okolnosti izvršenja kaznenih djela.

Riječ je Frani Drlji, vođi grupe pripadnika Antiterorističke jedinice 'Lučko' koja je ušla u Grubore, Božidaru Krajini, jednom od zapovjednika skupina specijalaca koje su u dolini Plavnog pretraživali teren, te pripadnicima te jedinice Berislavu Gariću i Igoru Beneti.