IZ MUZEJA NA BOJIŠTE

[VIDEO] Zagrebački Tehnički muzej otkrio rijetku snimku svojeg mobiliziranog eksponata koji je u ratu bio naoružan raketama

07.04.2020 u 23:53

Bionic
Reading

Zagrebački tehnički muzej otkrio je u ponedjeljak na društvenim mrežama malo poznat podatak da je jedan njihov izložak 'mobiliziran' početkom 1992. godine, nakon čega je naoružan raketama sudjelovao u Domovinskom ratu

Tehnički muzej Nikola Tesla objavio je u ponedjeljak na svojim stranicama na Facebooku da je početkom 1992. godine jedan od muzejskih eksponata mobiliziran u redove Hrvatske vojske. Muzej je s ponosom objavio i rijetko viđenu amatersku videosnimku koja je nastala na području Osijeka početkom 1992., a u kojoj se vidi da je donedavni muzejski eksponat opremljen raketnim lanserima.

Riječ je o helikopteru talijanske proizvodnje Augusta Bell AB 47J-2A, doniranom muzeju osamdesetih godina prošlog stoljeća, dok je prije smještanja u muzej korišten za potrebe policije.

Primjerak koji se nalazi u zagrebačkom Tehničkom muzeju koristila je zrakoplovna jedinica nekadašnjeg Republičkog sekretarijata unutarnjih poslova (RSUP) tadašnje Socijalističke Republike Hrvatske, ustrojena 1967. godine. Ovi helikopteri talijanske proizvodnje po američkoj licenci služili su kao pomoć i podrška prilikom redovnih policijskih zadaća, a piloti su ih nazvali Burduš, po nadimku tada popularnog glumca u bivšoj državi.

Helikopter Augusta Bell AB 47J-2A Izvor: Društvene mreže / Autor: Tehnički muzej Nikola Tesla

Krajem 70-ih godina prošlog stoljeća helikopterska postrojba tadašnje hrvatske policije dobila je suvremenije helikoptere Agusta-Bell 212 i Bell 206B Jetranger. Početkom Domovinskog rata hrvatske snage su na raspolaganju imale svega nekoliko policijskih helikoptera, dok je prvi vojni helikopter tipa Mi-8 zarobljen 22. rujna 1991. godine. Tijekom rata nabavljeno je još tridesetak transportnih helikoptera tog tipa sovjetske proizvodnje, ali i 11 jurišnih helikoptera tipa Mi-24D te četiri civilna tipa MD-500C/D.

Većina tih letjelica nakon rata povučena je iz uporabe, dok su se vojne i policijske helikopterske postrojbe nastavile modernizirati. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo je 1997. nabavilo osam školskih helikoptera Bell 206B JetRanger III, a 14 primjeraka Mi-8 modernizirano je 2005. godine. Tri godine kasnije vojska je nabavila deset transportnih i borbenih helikoptera tipa Mi-171 Sh, a 2017. godine 16 helikoptera Bell OH-58 Kiowa Warrior, namijenjenih izviđanju i vatrenoj podršci kopnenim snagama.

Pored vojske, modernizirana je Zrakoplovna jedinica specijalne policije MUP-a te raspolaže s po dva suvremena helikoptera Agusta-Westaland AW139 talijanske proizvodnje i Eurocopterom EC-135 španjolske proizvodnje, a koristi ih za nadzor granice i prometa te potragu za unesrećenima i slično.