EUROTeNK

[VIDEO] Sve je više zainteresiranih za program budućeg europskog tenka, pogledajte njegove glavne karakteristike

25.01.2021 u 21:35

Bionic
Reading

Britanskom ministarstvu obrane ovih dana dodijeljen je status promatrača u ranije započetom njemačko-francuskom programu izrade glavnog borbenog tenka Eurotenk, kojim 2035. godine njemački Bundeswehr namjerava zamijeniti svoje tenkove tipa Leopard 2, a Francuzi tenkove tipa Leclerc. Britanci su zainteresirani za budući glavni borbeni tenk kojim bi zamijenili svoje već zastarjele oklopnjake Challenger II, a tportal donosi glavne karakteristike tenka za koji su još zainteresirani Nizozemci, Talijani i Španjolci

Njemačko-francuska inicijativa u dizajniranju budućeg glavnog borbenog tenka slijedi sličan multinacionalni pothvat iz kojeg je nastao višenamjenski borbeni zrakoplov Eurofighter. Prema pisanju portala Defense News, Velika Britanija je dobila status promatrača koji britanskom ministarstvu obrane omogućava uvid u proces dizajniranja i razvoja Eurotenka, ali i otvara mogućnost aktivnog uključivanja u projekt, kao i kupnju tenka u nastajanju.

Prema ocjenama stručnjaka, partnerstvo Londona u programu Eurotenk ublažilo bi financijski udar na britansku ideju o dizajniranju vlastitog tenka, zaustavljenu zbog napuštanja Europske unije. Iako je Britanija napustila EU, vojni čelnici s obje strane obećali su kako će nastaviti vojnu suradnju unatoč Brexitu koji je stavio otočnu državu u poziciju vanjskog suradnika u sustavu obrambene suradnje stvorenom u Bruxellesu.

Vojni analitičari upozoravaju kako bi britansko sudjelovanje u zajedničkom projektu moglo dovesti do razmirica jer britansko ministarstvo obrane ima različitu filozofiju dizajna kada su u pitanju tenkovi. Britanski tenkovi se tradicionalno odriču mobilnosti u korist povećane oklopne zaštite, za razliku od njemačke filozofije glavnih borbenih tenkova, temeljene na žrtvovanju oklopa u korist pokretljivosti, dok Francuzi imaju tendenciju da jednako usmjere pažnju na vatrenu moć, zaštitu i mobilnost. Ukoliko se Velika Britanija aktivno uključi u program Eurotenk, britansko ministarstvo obrane pristalo bi na kompromis koji ne odgovara njezinim potrebama, ističu stručnjaci.

Izvor: Društvene mreže / Autor: DefenseWebTV

Europski glavni borbeni tenk (EMBT) ili Glavni kopneni borbeni sustav (MGCS), kako se službeno naziva projekt Eurotenk, pokrenule su Francuska i Njemačka 2012. godine kako bi zamijenile svoje aktualne glavne borbene tenkove Leclerc i Leopard 2.

Prototip Eurotenka doživio je svoju premijeru 2018. godine na međunarodnoj izložbi vojne tehnike Eurosatory u Parizu. Tom prilikom su njemački proizvođač Krauss-Maffei Wegmann i francuski Nexter Systems prikazali hibrid koji kombinira trup njemačkog Leoparda 2a7 s kupolom francuskog Leclerca, za 50 posto lakšom od kupole njemačkog tenka jer ima automatski punjač pa nema potrebe za trećim članom posade.

Izvor: Društvene mreže / Autor: U.S. MILITARY CENTRAL

Budući tenk ima novi top kalibra 130 milimetara, čiji dizajn potpisuje tvrtka Rheinmetall, a zamišljen je tako da po dometu i probojnosti parira najnovijem ruskom tenku T-14 Armata. Prema navodima proizvođača, top se može koristiti u pokretu u svim uvjetima dana i noći, a u tenk je ugrađen i upravljačko-zapovjedni te nadzorni sustav TCCS, spojen preko magistrale podataka s ostalim podsustavima tenka, uključujući sustav navigacije i radioopreme.

Uvođenje Eurotenka predviđeno je za 2035. godinu dok se puna operativna sposobnost očekuje pet godina kasnije, no proizvođači ističu da bi se cjelovit razvoj oklopnjaka mogao pokrenuti tek ako se pronađu zainteresirani izvozni kupci. Za Eurotenk se zanimaju Italija, Nizozemska i Španjolska, najavivši da njime namjerava zamijeniti svoje tenkove Leopard 2E, dok je Poljska prošle godine povukla svoj interes za tim tenkom kojim je namjeravala zamijeniti već dotrajale oklopnjake sovjetske proizvodnje T-72M1 i tenkove vlastite proizvodnje PT-91, napravljene na temelju spomenutog sovjetskog tenka.