nema NOVCA ZA UVOZ

[VIDEO] Srbi, nakon Orla, moderniziraju i Supergaleba

06.01.2020 u 20:48

Bionic
Reading

Srpsko ministarstvo obrane najavilo je kako će nakon modernizacije jurišnika J-22 Orao i pretvaranja dvosjedne verzije za obuku u lovce-bombardere, modernizirati i školsko-borbeni zrakoplov Supergaleb G-4

Pomoćnik srpskog ministra obrane za materijalne resurse Nenad Miloradović najavio je kako srpska vojska zbog šire strategije moderniziranja svoje školsko-borbene komponente letjelica proizvedenih u bivšoj Jugoslaviji neće nabavljati avione ruske niti zapadne proizvodnje te će nakon modernizacije J-22, o čemu je tportal već pisao, modernizirati i zrakoplov tipa Supergaleb G-4.

Miloradović je napomenuo kako do kupnje uvoznih aviona neće doći zbog financijske situacije, ali je nadodao da će se iskustva modernizacije Orla primjeniti i na modernizaciju Supergaleba, no pritom nije iznio konkretne detalje.

Školsko-jurišni zrakoplov Supergaleb G-4 proizvodio se u mostarskoj tvornici Soko. Avion je prvi put poletio u srpnju 1978. godine, dok je njegova serijska proizvodnja započela četiri godine kasnije. Avion je konstruiran kako bi zamijenio tada već dotrajale avione tipa G-2 Galeb i američke Lockheed T-33.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Silja Pluton

Riječ je o mlažnjaku za naprednu i borbenu preobuku, sa sekundardnom ulogom jurišnika za pružanje bliske vatrene podrške. Avion koristi britanske motore Rolls-Royce Viper, a za potrebe nekadašnjeg jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva proizvedeno je 90 komada, dok je njih šest prodano Mjanmaru, odnosno bivšoj Burmi.

Supergaleb G-4 Izvor: Creative Commons / Autor: N. N.

Početak razvoja unaprijeđene verzije G-4 započeo je neposredno pred Domovinskog rata, ali su ratna zbivanja odgodila modernizaciju sve do kraja 90-ih godina. Prema planovima, nova verzija je trebala biti sposobna ponijeti veću količinu tereta, a ugrađen je i novi elektronski ciljnik te je unaprijeđena sva unutarnja avionika. Uz to, ugrađen je i IC mamac te dvije rakete zrak-zrak na rubovima krila.

Supergaleb se intenzivno koristio tijekom ratova u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Kosovu gdje je obavljao ulogu napada na zemaljske ciljeve. Tijekom rata u Bosni i Hercegovini ovaj tip aviona koristilo je i ratno zrakoplovstvo Vojske Republike Srpske.