3M-22 CIRKON

[VIDEO] Rusi uvode raketu koja izravnim pogotkom u potpunosti neutralizira protivničke nosače aviona

13.05.2020 u 20:51

Bionic
Reading

Unatoč globanoj pandemiji koronavirusa i kritičnom stanju u Rusiji, ruska vojska do kraja godine namjerava naoružati svoju ratnu mornaricu hiperzvučnim krstarećim raketama tipa 3M-22 Cirkon

Prema najavama zamjenika ruskog ministra obrane Alekseja Krivoručkog, brodski kompleksi s hiperzvučnom raketom Cirkon stići će u sastav ruske ratne mornarice na prijelazu iz 2020. u 2021. godinu. Krivoručki je za ruske medije precizirao da će se testiranja Cirkona ove godine izvoditi s fregata tipa Projekt 22350, ali i s višenamjenske nuklearne podmornice tipa Projekt 885M. Prema njegovim riječima, hipersoničnim raketama bit će naoružane višenamjenske nuklearne podmornice, fregate i nuklearna raketna krstarica Admiral Nahimov.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Dmitrij Zavjalov

Prva testiranja Cirkona započela su u prosincu prošle godine s fregate Admiral Gorškov, a riječ je o projektilu koji je sposoban razviti brzinu do 7400 kilometara na sat i uništiti cilj udaljen do 1000 kilometara. Ruski mediji pojašnjavaju da će hipersonična raketa Cirkon radikalno promijeniti odnos snaga između ruske i američke ratne mornarice u korist Rusije.

Fregata Admiral Gorškov Izvor: Društvene mreže / Autor: Александр Страшников

Stručnjaci pak ističu da izravni pogodak te rakete pri brzini od osam Macha bez ikakvih problema neutralizira i najveće vojne brodove, poput nosača aviona. Pritom Cirkon ne mogu presresti ni najsuvremeniji sustavi protuzračne obrane.