ur 77

[VIDEO] Rusi u Donbasu branitelje napali 'Meteoritom', pogledajte kako izgleda napad koji može uništiti manju gradsku četvrt

24.04.2022 u 14:42

Bionic
Reading

U nedjelju ujutro na društvenim mrežama objavljen je video u kojem je vidljiv napad ruskih snaga na ukrajinske branitelje negdje u regiji Donbasa. Vrlo se jasno vidi upotreba sistema UR 77, kojeg Rusi zovu Meteorit i koji je u urbane borbene operacije uključen još za vrijeme rata u Čečeniji, a aktivan je bio i za vrijeme ruske intervencije u Siriji

Iza naziva UR 77 'Meteorit' krije se zapravo prilično jednostavno oružje, sustav za razminiravanje eksplozivom namontiran na šasiju poznate samohodne haubice Gvozdika.

U teoriji, Meteorit ispaljuje crijevo punjeno plastičnim eksplozivom dugačko oko 90 metara. Ono se ispali u smjeru kuda je potrebno stvoriti siguran koridor preko minskog polja. Detonacija oko 700 kilograma plastičnog eksploziva osigurava čistu 'cestu' široku oko šest metara, prolaz nikada nije posve siguran jer primjerice, mine s magnetim ili infracrvenim upaljačem često ne reagiraju na udar eksplozije.

Tijekom rata u Siriji i okršaja u islamistima u urbanim sredinama, Rusi su u mnogo navrata ispalili čitavo punjenje Meteorita na jednom mjesto, primjerice na dobro branjenu zgradu te ga detonirali. Efekt te detonacije dobro je vidljiv i na danas objavljenoj snimci.

Ruski napad 'Meteoritom' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Društvene mreže