PUKAO IM FILM

[VIDEO] Jezive snimke iz Kine: Radnici u tvornici iPhonea se pobunili, interventna policija ih rastjerala dimnim bombama i suzavcem

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 23.11.2022 10:33
  • Objavljeno 23.11.2022 u 10:10
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: Twitter

Veliki prosvjedi izbili su u Foxconnovoj velikoj tvornici iPhonea u Zhengzhouu u središnjoj Kini. Snimke koje kruže društvenim mrežama prikazuju scene brutalnih sukoba između radnika i snaga reda

Videosnimke prikazuju kako stotine radnika tijekom dana marširaju cestom, a neki su se našli oči u oči s redom interventne policije i ljudima u zaštitnim odijelima, prenosi Guardian.

Neke snimke pokazuju kako se radnici žale na hranu koja im je osigurana u tvornici dok drugi govore da im nisu isplaćeni obećani bonusi. Jedan snimak prikazuje i desetke radnika koji tijekom noći viču: 'Obranite naša prava! Branimo naša prava!', a ispred njih je red policajaca, uz policijsko vozilo s bljeskajućim svjetlima, navodi AFP. Dok su iz vozila sukljali oblaci dima, jedan je radnik vukao metalnu barikadu po tlu, a iz pozadine se čuje: 'Upadaju! Dimne bombe! Suzavac!'

Jedna fotografija snimljena tijekom dana prikazuje i pougljene ostatke glavnih ulaznih vrata, očito izgorjelih tijekom noći. Reuters nije mogao provjeriti autentičnost videa jer Foxconn nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Čini se da je na Weibu hashtag 'Foxconn Riots' bio cenzuriran do srijede, a neki tekstualni postovi koji se odnose na prosvjede velikih razmjera u tvornici Foxconn ostali su aktivni.

Tvornica Zhengzhou najveća je svjetska tvornica iPhonea s oko 200.000 radnika. Od kraja listopada mnogi su od njih pobjegli iz tvornice zbog postupanja prema zaposlenicima i tretiranja slučajeva koronavirusa, ali i zbog nedovoljne količine osigurane hrane. U pokušaju da obnovi proizvodnju, vlasnik je nastojao uvjeriti radnike da ostanu govoreći da će zaposliti više osoblja te obećavajući veće plaće po satu i bonuse.

Tvornica je zbog kineske politike nulte tolerancije na covid funkcionirala tako da su radnici živjeli i radili na području tvorničkog kompleksa, izolirani od ostatka svijeta.

Ograničenja i nezadovoljstvo pogodili su proizvodnju, zbog čega je Apple ranije ovog mjeseca rekao da očekuje manje isporuke premium modela iPhone 14.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!