uz svjetlost baklji

[VIDEO] Pogledajte prisegu 11 novih hrvatskih komandosa

02.08.2018 u 16:14

Bionic
Reading

U vojarni 'Josip Jović' u Udbini u srijedu u večernjim satima održana je prigodna svečanost kojom je obilježen završetak temeljne obuke za specijalna djelovanja Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS) Hrvatske vojske

Obuku je uspješno završilo jedanaest pripadnika Hrvatske vojske, koji su pod okriljem noći, uz svjetlost baklji, izrekli commando molitvu, nakon čega su im uručene diplome. Svečanosti commando prisege nazočili su izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH, načelnik glavnog stožera OS-a RH, general zbora Mirko Šundov, zapovjednik ZSS-a OS-a RH, brigadni general Perica Turalija, ostali visoki uzvanici te sadašnji, ali i nekadašnji zapovjednici i pripadnici specijalnih postrojbi.

Temeljna obuka za specijalna djelovanja sastoji se od selekcije i obuke, što uključuje individualno osposobljavanje i obuku malih timova, te od završnog i najvažnijeg dijela – commando obuke. Individualno osposobljavanje obuhvaća svladavanje temeljnih i naprednih vojnih vještina, kao što su preživljavanje i temeljna padobranska obuka, a u obuci malih timova pripadnici se obučavaju za djelovanje u sklopu tima.

Commando obuka treći je, finalni i najzahtjevniji dio temeljne obuke za specijalna djelovanja te obuhvaća obuku u ekstremnim uvjetima. Uspješno završena temeljna obuka za specijalna djelovanja, koja traje gotovo šest mjeseci, a osobito njezin završni i najzahtjevniji dio, preduvjet je da bi se postalo pripadnikom Zapovjedništva specijalnih snaga.

Izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH, načelnik GS-a OSRH, general zbora Mirko Šundov u prigodnom je obraćanju istaknuo kako je posebna čast i odgovornost biti specijalac te je na poseban način zahvalio i čestitao svim polaznicima temeljne obuke za specijalna djelovanja.

>>> Pogledajte u što je pretvoreno mjesto na kojem su se čeličili hrvatski komandosi

'Danas, u složenim sigurnosnim uvjetima diljem svijeta, vaša znanja i sposobnost su od posebne važnosti', rekao je general Šundov.

'Danas počinje nova etapa vašeg vojnog poziva. Vaše zanimanje je zanimanje visokog rizika, ali i ogromne časti, jer služiti domovini jedno je od najčasnijih zanimanja. Pripadnici ste elitne postrojbe Hrvatske vojske, vrhunski obučene i opremljene specijalne postrojbe, koja je u svakom trenutku spremna izvršiti najzahtjevnije zadaće', nadodao je Šundov, posebno zahvalivši instruktorima koji su uspješno prenijeli svoja znanja i vještine.

  • +8
'Commando' obuka Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MORH

'Svima kojima danas uručujemo zelene beretke i grb, simbole pripadanja specijalnim snagama, želim da ih s ponosom nose, kako su to činili i vaši časni prethodnici', poručio je na kraju načelnik GS-a OSRH.

'Vaša izuzetna volja, entuzijazam, vjera u sebe i u onog prvog do vas doprinijeli su svladavanju svih zadaća i prepreka koje su vaši instruktori stavili pred vas', kazao je brigadni general Perica Turalija.

Prisega nakon završene 'commando' obuke Izvor: Društvene mreže / Autor: MORH

Istaknuvši kako su složenost i zahtjevnost obuke koja se provodila na najsurovijim terenima rezultirali time da su na kraju ostali samo oni najkvalitetniji i najsposobniji, general Turalija je dodao kako ZSS zahtijeva samo vrhunski obučene pojedince i postrojbe.

Poslije završetka obraćanja najviših dužnosnika uslijedila je ceremonija dodjela potvrda, zelenih beretki i commando znaka, čime je i završena ova svečanost.