UČINKOVITA OBRANA

[VIDEO] Pentagon potpisao ugovor o kupnji izraelskog proturaketnog sustava koji podsjeća na 'Ratove zvijezda'

14.08.2019 u 23:21

Bionic
Reading

Pentagon je početkom tjedna potpisao ugovor s američkom tvrtkom Raytheon i izraelskom obrambenom tvrtkom Rafael o kupnji dvije 'Željezne kupole', obrambenim sustavom koji radarski navođenim raketama obaraju projektile dometa pet do 70 kilometara te topničke i minobacačke granate

Riječ je o sustavu kojeg su zajednički razvili američka tvrtka Raytheon i izraelski Rafael, a koji se djelomično proizvodi u Sjedinjenim Državama. Kupnju 'Željezne kupole', koja se smatra najkorištenijim sustavom protuzračne obrane u svijetu za ugledni Defense News potvrdio je pukovnik Chuck Worshim, projektni menadžer za sustave za proturaketnu obranu pri američkom ministarstvu obrane.

Prema Worshimu, sustavi će vrlo brzo biti stavljeni u uporabu unutar operativnih postrojbi te će sudjelovati u vježbama kako bi se dodatno testirale njegove mogućnosti.

>>> Što je izraelska Željezna kupola?

'Željezna kupola' predstavljena je vrhu Pentagona prije dvije godine, a riječ je o sustavu koji je namijenjen presretanju i uništavanju raketa kratkog dometa i topničkih granata. Izraelska vojska ga koristi od 2011. godine, nakon što je Hamas intenzivirao minobacačke napade na Izrael.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Bloomberg

Sustav se sastoji od pet proturaketnih baterija koje se aktiviraju nakon što moćni radar detektira napad i potom određuje putanju ispaljenog projektila na kojeg odmah navodi dvije rakete koje ruše prijetnju. 'Željezna kupola', inače, može reagirati na višestruke raketne napade istovremeno, bez obzira na doba dana, a svojom učinkovitošću nadmašuje slične raketne sustave.

  • +4
Željezna kupola Izvor: EPA / Autor: ABIR SULTAN

Riječ je o poprilično skupom sustavu čiji je razvoj stajao više od milijarde dolara. Svaka jedinica zasebno stoji 55 milijuna dolara, a ispaljivanje svakog projektila stoji oko 100.000 dolara.

'Željezna kupola' pokazala se vrlo učinkovitom tijekom intenziviranih Hamasovih napada na Izrael tijekom 2011. godine kada je izraelska protuzračna obrana srušila više od 90 posto raketa koje su ispalili palestinski islamisti, a sustav je omogućio Izraelcima pokretanje vlastitih raketnih napada na Pojas Gaze.