spoj trozupca 2018.

[VIDEO] NATO u Norveškoj okuplja 40.000 vojnika i upozorava Rusiju na svoju kolektivnu spremnost

28.09.2018 u 22:45

Bionic
Reading

Kao svojevrstan odgovor na nedavno održane masovne vojne manevre u Rusiji, krajem idućeg mjeseca u Norveškoj održat će se najveće vojne vježbe NATO-a, u kojima će sudjelovati sve članice tog saveza

U vojnoj vježbi naziva Spoj trozupca 2018. (Trident Juncture 2018), pored 40.000 vojnika iz svih 29 zemalja članica NATO-a, sudjelovat će 120 zrakoplova, 70 brodova i 10.000 vojnih vozila.

Prema najavama iz stožera NATO-a, vježba započinje 25. listopada, a potrajat će do 7. studenog, dok će manevrima zapovijedati admiral James G. Foggo, zapovjednik Zajedničkog zapovjedništva NATO-vih snaga sa sjedištem u Napulju.

Vježba će se održati u središnjim i istočnim dijelovima Norveške, dok će se tijekom manevara koristiti zračni prostor Islanda, ali i Švedske te Finske kao zemalja partnera Sjevernoatlantskog saveza. Pomorski dio vježbe održat će se pak u vodama Baltičkog mora te sjevernog dijela Atlantskog oceana.

Prema dostupnim podacima norveške vojske kao domaćina manevara, tamošnje vlasti osigurale su logistiku vrijednu oko 1,5 milijardi kuna, a uključuje 35.000 kreveta, 1,8 milijuna obroka te 4,6 milijuna bočica vode.

>>> Hrvatski oklopnjaci na vježbi kojom NATO pokazuje zube Rusiji

Cilj vježbe je osigurati i pokazati kolektivnu spremnost NATO-a za sigurnosne izazove, posebice zbog povećanih napetosti između Rusije i Zapada. Norveška kao domaćin odabrana je zbog svoje granice s Rusijom, ali i zbog surovosti klime u toj zemlji. NATO, naime, želi testirati sposobnost svojih vojnika pri hladnom vremenu i nepristupačnom terenu, za što je Norveška idealna.

  • +7
NATO-va vježba u Norveškoj Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Norveška kao domaćin testirat će pak svoje logističke mogućnosti, ali i cjelokupni koncept obrane, stoga će u vježbu biti uključene i norveške željeznice, uprava za prometnice, zdravstveni sektor te civilna zaštita.

Vježba će se održati u središnjoj i istočnoj Norveškoj Izvor: Društvene mreže / Autor: NATO JFC Naples

Zasad je poznato kako će Njemačka po broju ljudstva i tehnike biti najveći sudionik vježbe. Bundeswehr će, naime, u Norvešku poslati čak 8000 vojnika te više od 2000 borbenih vozila, među kojima je i 100 tenkova.

Norveška je za potrebe vježbe osigurala 1,5 milijardi kuna Izvor: Društvene mreže / Autor: Forsvaret

Inače, vježba pod nazivom Spoj trozupca održava se svake tri godine, a prošla je upriličena na Mediteranu, na području Italije, Španjolske i Portugala.

>>> [VIDEO] Počeo najveći vojni manevar u ruskoj povijesti koji NATO smatra probom za 'sukob velikih razmjera'

Podsjetimo, sredinom prošlog mjeseca Rusija je s kineskim i mongolskim partnerima održala vježbu Vostok 2018, najveću vojnu vježbu još od razdoblja Sovjetskog Saveza.

U vježbi je sudjelovalo više od 300.000 vojnika, a sudjelovao je čitav moderni repertoar ruske vojske: rakete Iskander, sposobne ponijeti nuklearne glave, tenkovi T-80 i T-90 i najnoviji borbeni zrakoplovi Su-34 i Su-35, kao i fregate opremljene raketama Kalibr.