RATNE IGRE

Kremlj: NATO-ve vježbe potkopavaju povjerenje i prijete europskoj sigurnosti

07.06.2016 u 13:15

Bionic
Reading

Vojne vježbe koje trenutno provodi NATO u Poljskoj i još nekoliko europskih država ne pridonose atmosferi povjerenja i sigurnosti na kontinentu, kazao je danas glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov

Podsjetimo, velika vojna vježba naziva 'Anakonda 16' u kojoj sudjeluje više od 20 država članica NATO-a počela je u ponedjeljak u Poljskoj, u sklopu napora da se umire istočne članice zabrinute zbog ruskih akcija u obližnjoj Ukrajini.

Više od deset dana oko 30.000 vojnika, vojna vozila, zrakoplovi i brodovi sudjelovat će u jednoj od najvećih vojnih vježbi na istočnom krilu NATO-a od kraja Hladnog rata, što će zasigurno dodatno zaoštriti ionako napete odnose između Kremlja i Zapada.

Vježba se održava mjesec dana uoči summita NATO-a u Varšavi na kojem će se odobriti razmještanje dodatnih vojnika u istočnoj Europi.

Cilj vježbe je 'uvježbati i integrirati poljsko nacionalno zapovjedništvo i vojne strukture u savezničko, multinacionalno okruženje', objavila je američka vojska stacionirana u Europi.

SAD će dati najviše, oko 14.000 vojnika, a u vježbi sudjeluju i nečlanice NATO-a poput Švedske i Finske.

Na vježbi će biti i hrvatski kontingent s 276 pripadnika oružanih snaga i oko 50 vojnih motornih vozila, uključujući 15 borbenih oklopnih vozila Patria.

Istovremeno, na Krimu i Rostovskoj oblasti započele su ruske vojne vježbe u kojima sudjeluje oko 2.500 pripadnika ruskog ratnog zrakoplovstva.

Kako je priopćio glasnogovornik ruskog ministarstva obrane, u trodnevnim taktičkim vježbama sudjeluje 2.500 pilota, zemaljskog osoblja i kontrolora leta.

U vježbe je uključeno više od 50 aviona, među kojima su jurišni helikopteri Mi-28N, Ka-52 i Mi-35M, transportni avioni An-12 i An-26 te lovci Su-30SM i Su-27