USPJEH ZAJAMČEN

[VIDEO] Najveći svjetski proizvođač industrijskih robota otvorio tvornicu u Sloveniji

09.04.2019 u 20:04

Bionic
Reading

U slovenskom gradu Kočevju u utorak je nakon dugogodišnje izgradnje svečano otvorena tvornica industrijskih robota japanske kompanije Yaskawa, inače najvećeg svjetskog proizvođača industrijskih robota

Direktor novoosnovane tvrtke Yaskawa Europe Robotic Hubert Kosler izjavio je kako će ova tvrtka dopunjavati proizvodne kapacitete Yaskawe u Japanu i Kini te da će pokrivati 80 posto europske potražnje industrijskih robota tipa motoman.

Uz pogone za izradu robota u Kočevju djeluje Europski centar za razvoj robotike, a cjelokupna investicija je vrijednosti 25 milijuna eura, od čega je 5,6 milijuna putem državnih subvencija osigurala Slovenija, prenose tamošnji mediji.

U pogonima u Kočevju, u kojima je zasad zaposleno 50 stručnjaka, do 2023. godine zaposlit će se još 150 radnika, a kapacitet godišnje proizvodnje bit će 10.000 robota. Riječ je o najvećoj japanskoj investiciji u Sloveniji dosad.

Ohrabrena izgradnjom tvornice u Kočevju, tvrtka Yaskawa prošle godine potpisala je pismo namjere prema kojem namjerava izgraditi još jednu tvornicu što će proizvoditi motore, servoregulacije i pretvarače, odnosno mehatroničke komponente za robote.

Japanska tvrtka Yaskawa Electric Corporation, koja je izumila koncept mehatronike, godišnje bilježi gotovo tri milijarde eura godišnjeg obujma poslova.

Razlog za otvaranje nove tvornice u Kočevju sve je veća potražnja u Europi na koju ne može odgovoriti europska tvornica te japanske tvrtke u Škotskoj.

'Budući da je put opskrbe europskih zemalja iz Japana vrlo kompliciran, Kočevje predstavlja odličnu lokaciju za europski Yaskawin centar koji će izvoziti, uz europsko, na tržišta Bliskog istoka, Afrike i Rusije', izjavio je prilikom otvaranja tvornice Manfred Stern, predsjednik europskog ogranka Yaskawe i potpredsjednik te japanske korporacije.

U Kočevju, slovenskoj općini s nešto više od 8000 stanovnika, gradi se i nova tvornica čarapa te tvornica za proizvodnju lijepljenih nosača za građevinske objekte ukupne vrijednosti 6,5 milijuna eura.