državna matura

[VIDEO] Ministrica Divjak: Odgađa se esej iz hrvatskog, ostalo ću vam javiti na vrijeme

01.04.2020 u 11:52

Bionic
Reading

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak objavila je video u kojem se obraća maturantima odgovarajući na njihova pitanja vezana za održavanje državne mature te potvrdila kako se esej iz hrvatskog jezika neće pisati ‪16. svibnja

'Međutim ono što možemo sa sigurnošću kazati je da esej iz hrvatskog jezika neće biti ‪16. svibnja‬, ali ćemo u to vrijeme znati kad će se održati državna matura jer ćemo biti bliže predviđenom vremenu za nju, a to je lipanj. Moj je cilj da nitko od vas ne ostane zakinut. I dalje ću donositi odluke baš na taj način da svi imate jednake prilike i vjerujte da razumijem vašu situaciju te da ćemo učiniti sve prilagodbe da dobijete kvalitetno obrazovanje i da ne budete zakinuti ne samo jedni u odnosu na druge, nego i u odnosu na vaše europske kolege', poručila je ministrica Divjak.

Istaknula je kako je teško predvidjeti što će se dogoditi za nekoliko dana, a kamoli mjesecima unaprijed jer je situacija teška, izazovna za sve, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi i globalno.

'Svaka moja odluka, ali ne samo moja, nego i druge odluke koje se donose kako kod nas, tako i u svijetu, ovisi o procjeni stručnjaka i o epidemiološkoj situaciji. Naravno, vodim računa ne samo o tome da vi ne budete zakinuti, nego i o europskom kontekstu, odnosno da niste zakinuti u odnosu na vaše europske kolege', naglasila je.

Navodi kako je otvorila grupu na WhatsAppu, u kojoj su i drugi ministri obrazovanja iz EU-a te svakodnevno razmjenjuju informacije i načine na koje misle rješavati određena pitanja u svezi s maturantima. Dodala je kako je sad dosta teško vidjeti koje je najbolje rješenje.

'Treba osigurati, a to je i moja namjera i moj cilj, da ova godina završi regularno, a ne, kao što neki zagovaraju, da se ta godina ponavlja. Jer ako bismo nekontrolirano ukinuli državnu maturu, to bi zapravo značilo da gimnazijalci nisu završili svoje srednjoškolsko obrazovanje. Za takvo nešto potrebno je doći sa zakonom u Sabor i promijeniti ga.'

Rekla je i da je nemoguće umjesto državne mature provesti prijamne ispite na fakultetima. '...Ako je epidemiološka situacija takva da se ne može održavati državna matura, još manje je moguće da vi putujete diljem cijele Hrvatske i na različitim fakultetima polažete prijamne ispite', zaključila je.