'prijetnja nacionalnoj sigurnosti'

[VIDEO] Kineski špijunski brod plovio uz obalu Australije, ministar obrane: To je čin agresije Pekinga

13.05.2022 u 10:51

Bionic
Reading

Australski ministar obrane Peter Dutton rekao je da je prisutnost kineskog špijunskog broda koji je praćen uz zapadnu obalu Australije "čin agresije" Pekinga

Australija je prošli tjedan pratila špijunski brod dok je plovio pokraj pomorske komunikacijske postaje Harold E Holt u Exmouthu, koju koriste australske, američke i savezničke podmornice. 'Mislim da je to čin agresije. Mislim posebno zato što je dospio tako daleko na jug', rekao je Dutton na konferenciji za novinare.

'Bio je u neposrednoj blizini vojnih i obavještajnih objekata na zapadnoj obali Australije.' Australija ima nacionalne izbore 21. svibnja, a optužbe o prijetnji nacionalnoj sigurnosti koju predstavlja Kina bile su glavna tema kampanje. Dutton je ukazao na 'čudno vrijeme' prisutnosti broda s obzirom na predizbornu kampanju. Plovila kineske mornarice praćena su nekoliko puta u blizini sjeverne i istočne obale Australije posljednjih godina.

U veljači su se Peking i Canberra međusobno okrivili za incident u kojem je australski pomorski patrolni zrakoplov otkrio laser usmjeren na njega s broda mornarice Narodne oslobodilačke vojske (PLAN). Australija je objavila fotografije dvaju kineskih brodova koji su sudjelovali u tom incidentu koji plove blizu njezine sjeverne obale.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ministarstvo obrane Australije

Kinesko veleposlanstvo u Australiji nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar. Australsko ministarstvo obrane objavilo je u priopćenju da je obavještajni brod klase Dongdiao po imenu Haiwangxing plovio niz zapadnu obalu, prešao u australski isključivi gospodarski pojas 6. svibnja i došao na 50 nautičkih milja od komunikacijske stanice 11. svibnja. Dutton je rekao da je Australija uvela praksu obavještavanja javnosti o prisutnosti brodova kineske mornarice.