solomonski otoci

U jeku rata u Ukrajini Kinezi podižu tenzije: Otočje u južnom Pacifiku pretvaraju u statični nosač aviona. Posljedice - dalekosežne

18.04.2022 u 10:05

Bionic
Reading

Kina je najavila potpisivanje sigurnosnog plana sa Solomonskim Otocima, prema kojem bi kineski ratni brodovi imali nesmetan pristup tom južnopacifičkom otočju, 2000 kilometara sjeveroistočno od Australije. Plan, dogovoren u jeku rata u Ukrajini, dodatno je podignuo tenzije u tom neuralgičnom geostrateškom području, a kineske namjere osobito su zabrinule Washington. Evo što sve znamo o planu prema kojem bi Kina kontrolirala otočje, a s vremenom i izgradila pomorsku bazu u susjedstvu Australije

Prema sigurnosnom sporazumu Pekinga i solomonske prijestolnice Honiare, Kina bi mogla koristiti tu malu i siromašnu otočnu državu i članicu Commonwealtha za, kako stoji u dokumentima, 'zaštitu sigurnosti kineskog osoblja i velikih projekata'. Drugim riječima, Peking bi imao nesmetani pristup otoku za uspostavu vojnopomorskih baza u blizini Australije i Novog Zelanda, čvrstih saveznika Sjedinjenih Američkih Država. Vojni analitičari upozoravaju na to da bi Kina zauzimanjem Solomonskih Otoka zapravo dobila ogroman statični nosač aviona kojim bi kontrolirala južni dio Tihog oceana.

Plan, inače, precizira da Honiara može zatražiti od Pekinga slanje kineske policije i oružanih snaga te drugih tijela za provedbu zakona na otočju, ali i pristajanje kineskih ratnih brodova radi nadopune zaliha. Nacrt plana također omogućuje Kini da ima konačnu riječ o svim javnim informacijama objavljenim o novom paktu.

Vjeruje se da je curenje informacija o paktu dio širih sigurnosno-policijskih aranžmana dogovorenih nakon što su prošlog studenog izbili protuvladini prosvjedi i napadnuta je zajednica kineskih trgovaca koji se otprije nalaze na Solomonskim Otocima.

Projiciranje kineske moći daleko od istočne Azije

Australija i Novi Zeland kao američki saveznici već desetljećima doživljavaju Solomonske Otoke kao svoju zadnju crtu obrane pred Kinom pa solomonsko-kineski sigurnosni pakt predstavlja prijetnju njihovom položaju u regiji. Zbog rastućeg kineskog utjecaja na otočju posebno je zabrinut Washington te predviđa da bi izgradnja kineske vojne baze dopuštala Pekingu projiciranje moći znatno dalje od istočne Azije.

Izvor: Društvene mreže

Australski premijer Scott Morrison rekao je da su Australija i Novi Zeland dio pacifičke obitelji i da su imali povijest pružanja sigurnosne podrške i odgovora na krize. 'Ima i onih koji se možda žele pretvarati da utječu i možda žele dobiti neku vrstu vlasti u regiji i mi smo jako svjesni toga', rekao je premijer. Morrisonov prethodnik Kevin Rudd smatra da je predloženi pakt 'jedan od najznačajnijih sigurnosnih događaja koje smo vidjeli u desetljećima i koji je suprotan interesima nacionalne sigurnosti Australije'.

Australski ministar obrane Peter Dutton rekao je da bi svaki potez za uspostavljanje kineske vojne baze na Solomonskim Otocima bio zabrinjavajući, a Novi Zeland najavio je pokretanje sigurnosnog pitanja sa Solomonskim Otocima i Kinom. Peking je pak preko glasnogovornika kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbina pozvao relevantne strane da na sigurnosni pakt gledaju 'objektivno i smireno te da ga ne tumače pretjerano'.

Vlada Solomonskih Otoka ustvrdila je da sigurnosni aranžman s Kinom 'proširuje partnerstvo potrebno za poboljšanje kvalitete života naših ljudi i rješavanje blagih i čvrstih sigurnosnih prijetnji s kojima se zemlja suočava'. U Honiari tvrde i da sigurnosni plan s Australijom, potpisan 2017., neće biti pogođen novim aranžmanom s Pekingom, premda je u to teško povjerovati.

Uspostavili odnose s Pekingom nakon prekida odnosa s Tajvanom

Solomonski Otoci su, naime, 2019. uspostavili diplomatske odnose nakon što su prekinuli veze s Tajvanom. Toj odluci su se žestoko usprotivili pojedini tamošnji političari tvrdeći da bi sporazumom mogli biti ugroženi vladavina prava, zemljišna prava i lokalna kulturna baština. U međuvremenu su izbili nasilni protuvladini prosvjedi potaknuti nezaposlenošću lokalnog stanovništva, a u nemirima je najviše stradala opljačkana i zapaljena kineska četvrt u Honiari.

Zbog uspostave mira na otoke je hitno upućeno dvjestotinjak mirovnjaka iz Australije, Novog Zelanda, Fidžija i Papue Nove Gvineje, ali se solomonski premijer Manasseh Sogavare održao na vlasti. U međuvremenu je premijer naklonjen Kini pozvao u pomoć Peking te su na otočje poslani kineski policijski instruktori i donirana je oprema za obuzdavanje nemira.

Izvor: Društvene mreže

Zabrinuti Washington ovog tjedna poslao je u Australiju zapovjednika američkih marinaca, generala Davida Bergera, a on je u Canberri ukazao na potencijalne dugoročne posljedice kineskog širenja utjecaja u regiji. Berger se tom prilikom nije posebno osvrtao na najave o iznajmljivanju luke u australskom Darwinu kineskim ulagačima, premda je u tom gradu od 2012. smještena rotacijska baza američkih marinaca. Tek je rekao da nije zabrinut zbog kinesko-solomonske suradnje ako ona ne zabrinjava Australiju.

  • +2
Kineska ratna mornarica / ilustracija Izvor: EPA / Autor: WU HONG

Sjedinjene Američke Države također su najavile mogućnost otvaranja veleposlanstva na Solomonskim Otocima, što je među analitičarima protumačeno kao pokušaj nadziranja situacije iz neposredne blizine, no pojedini izvori u State Departmentu ističu da to neće biti moguće realizirati preko noći. Australija je u Honiaru uputila svojeg ministra za pacifička pitanja Zeda Seselju kako bi odgovorio Sogavarea od sporazuma s Kinom. Hoće li Sogavare popusti pred australskim uvjeravanjima, pokazat će vrijeme.