HOK: ZAŠTITITE NAS!

Vidaković je jedan u nizu, evo koliko je odvjetnika do sada ubijeno

23.03.2015 u 11:37

Bionic
Reading

Odvjetnik Vlatko Vidaković, koji je jutros ubijen u svom osječkom uredu, nažalost je još jedna u nizu žrtava te, po svemu sudeći, opasne profesije. Posljednje ubojstvo odvjetnika dogodilo se prije nešto više od dvije godine, također u Osijeku. Tada je odvjetnika Luju Medvidovića nožem ubio njegov klijent. Od 1972. do danas ubijeno je ukupno osmero odvjetnika pri obavljanju njihove dužnosti, dok ih je 15 teže fizički napadnuto

'Povodom ubojstva kolege Vlatka Vidakovića, odvjetnika u Osijeku, Hrvatska odvjetnička komora u ime svih hrvatskih odvjetnika izražava potresenost, ogorčenje i zgražanje nad tragičnom činjenicom da je još jedan odvjetnik stradao obavljajući svoju odvjetničku službu', kazao je Robert Travaš, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore.

Napominje da HOK godinama upozorava na nedovoljnu zaštitu odvjetnika i odvjetničkih vježbenika, da je potrebno izmijeniti kazneno zakonodavstvo te da se napadi na odvjetnike kvalificiraju kao posebno kazneno djelo. Napominju da su 5. ožujka Ministarstvu pravosuđa uputili prijedlog za dopunu Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona jer je 'odvjetnička služba, koja je ustavna kategorija, služba takve prirode da mora imati i posebnu kazneno pravnu zaštitu, a što je dokazao i ovaj tragični događaj'. Kažu da Vlada njihov prijedlog nije uvažila i nadaju se da će zastupnici u Hrvatskom saboru u drugom čitanju u Zakon uvrstiti amandman koji bi sadržavao predložene izmjene.


Odvjetnika Vidakovića je, prema za sada dostupnim informacijama, ubio Viktor Tolj. Njih dvojica poznavali su se jer mu je Vidaković bio branitelj u slučaju iz 2007. godine, kada je Tolj oteo Vjenceslava Arambašića, sina odvjetnika Radoslava Arambašića koji je u slučaju 'selotejp' zastupao Gordanu Getoš-Magdić.

I odvjetnika Luju Medvidovića je, kao i Vidakovića, ubio njegov klijent. Ubojstvo povezano s odvjetničkim krugovima koje je potreslo Hrvatsku, dogodilo se 2008. Tada je ispred stana u Zagrebu ubijena odvjetnička vježbenica Ivana Hodak, kći poznatog odvjetnika Zvonimira Hodaka. Nju je, prema službenoj verziji, ubio Mladen Šlogar, beskućnik koji je iz davnih dana poznavao njezinog oca.

Ubojstva odvjetnika ipak su najčešće povezana s obiteljskim pravom. Jedan takav tragičan slučaj zbio se u Slatini 2002. godine. Tada je u svom uredu ubijena odvjetnica Marija Brnić-Bljakaj. Ubio ju je suprug žene koju je zastupala u brakorazvodnoj parnici.

Najtragičniji događaj zbio se 1999. godine kada je Mato Oraškić banuo na Općinski sud u Zagrebu te ubio svoju suprugu Gordanu Oraškić, odvjetnicu Hajru Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec. Teško je ozlijedio službenicu suda Stanku Cvetković.

Kronologija napada na odvjetnike

1972. ubijen je odvjetnik Josip Brbot
1977. ubijen je odvjetnik Josip Guberina
1989. ubijen je odvjetnik Boško Ojkić
1999. ubijena je odvjetnica Hajra Prohić
2002. ubijena je odvjetnica Marija Brnić Bljakaj
2006. ubijen je odvjetnik Hrvoje Lešić
2008. ubijena je odvjetnička vježbenica Ivana Hodak
2013. ubijen je odvjetnik Lujo Medvidović
2015. ubijen je odvjetnik Vlatko Vidaković

Ozbiljniji i prijavljeni napadi na odvjetnike

1993. godine eksplozivnom napravom uništen je odvjetnički ured splitskog odvjetnika Ivana Ožića
1993. godine u sudnici u Rijeci napadnut je i izudaran odvjetnik Tomislav Sabljar
1995. godine postavljen je eksploziv ispred odvjetničkog ureda dubrovačke odvjetnice Branke Skanski-Ratković
1998. godine u sudnici je napadnut pulski odvjetnik Zvonimir Jurić
2000. godine nepoznate osobe pucale su i ranile dubrovačkog odvjetnika Srđa Jakšića
2003. godine nepoznata osoba pucala je na zagrebačkog odvjetnika Gorana Suića i teško ga ranila
2004. godine napadnut je splitski odvjetnik Josip Popadić
2007. godine napadnut je splitski odvjetnik Željko Lubina
2009. godine napadnuti su u Splitu odvjetnik Edo Deković i odvjetnički vježbenik Darijo Tarabarić.2009. napadnuti su u Splitu odvjetnik Edo Deković i vježbenik Darijo Tarabarić
2011. eksplozivna naprava uništila automobil splitskog odvjetnika Vinka Ljubičića
2012. propucan automobil zagrebačkog odvjetnika Pere Lozice
2013. eksplozivna naprava uništila automobil splitskog odvjetnika Vinka Ljubičića
2014. podmetnut je požar u kojem je zagrebačka odvjetnica Andrea Kožar zadobila teške opekline
2014. napad na odvjetnicu Vlatku Nadramiju