TOČKA NA 'I'

Vesna Škare Ožbolt: Suzili su definiciju genocida

03.02.2015 u 13:10

Bionic
Reading

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt ne misli da je proces na Međunarodnom sudu pravde, okončan odbacivanjem uzajamnih tužbi Hrvatske i Srbije za genocid, bio uzaludan, te napominje da čak i međunarodni pravnici kritiziraju definiciju genocida koja je sužena otkad je tužba podnesena

'Međunarodni pravnici su i predviđali ovakav razvoj događaja jer definicija genocida, otkada je podnesena tužba, bitno je sužena', rekla je Škare Ožbolt, dodajući da prema postojećem standardu tumačenja genocida, praktički niti jedna država ne bi nikada mogla odgovarati za genocid, bez obzira što počinila.

Vesna Škare Ožbolt kaže da ostaje činjenica da je Srbija dva puta provučena kroz Međunarodni sud pravde. 'To je ozbiljna fleka na Srbiji kao državi', kazala je za biša ministrica za HTV. Istaknula je da se ovom presudom ne umanjuje strahota počinjenih zločina.

Priznaje da je ova presuda stavljanje točke na 'i' i zatvaranje jednog razdoblja hrvatsko-srpskih odnosa. Ipak napominje da i dalje ostaje problem nestalih osoba i pitanje kažnjavanje ratnih zločina. Naglašava da je u presudama na međunarodnim sudovima zadovoljeno pravo, ali ne i pravda.

'Pravo je postavilo visoku prečku, a ljudi ne osjećaju pravdu. Ta je prečka visoko, no ako je spustite imate Darfur, Ruandu, Ukrajinu, Bosnu…Kazniti državu za genocid znači financijski je potopiti', dodala je.

'Sve što se događalo na našem području, sve se zna. Cijela regija je premala da se sve ne bi moglo saznati. Može se sigurno za svakog nestalog reći gdje je. To je nedostatak dobre volje. Potraga nikada ne smije prestati', zaključila je Škare Ožbolt.