INTENZIVAN RASPORED

Vesna Pusić stigla u službeni posjet Kini

04.11.2013 u 13:58

Bionic
Reading

Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić stigla je u ponedjeljak u službeni posjet Kini kojim će se obilježiti 20. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa te potaknuti gospodarska i trgovinska suradnja dviju zemalja u kojoj Hrvatska bilježi golemi deficit

Šefica hrvatske diplomacije će se tijekom četvrtodnevnog posjeta sastati u Pekingu s ministrom vanjskih poslova Wang Yiom, stalnim članom Politbiroa i vicepremjerom Zhongom Gaolijem, predsjednicom Odbora za vanjsku politiku svekineskog Narodnog kongresa Fu Ying te zamjenikom ministra vanjskih poslova Song Taom.

Prošle godine se obilježavalo 20 godina kinesko-hrvatskih diplomatskih odnosa, a tom je prilikom Hrvatsku posjetilo izaslanstvo predsjednika kineskog parlamenta predvođeno predsjednikom Stalnoga odbora Wuom Bangguom koji je izjavio da bi 'razvoj gospodarske i trgovinske suradnje trebao bi postati fokus za jačanje bilateralnih odnosa'.

U 2012. hrvatski izvoz u Kinu iznosio je 45,9 milijuna američkih dolara, dok smo uvezli robe u vrijednosti od gotovo 1,5 milijardi američkih dolara, pri čemu se gospodarski odnosi uglavnom temelje na vanjskoj trgovini, dok je investicija vrlo malo.

Dvije zemlje održavaju redovite kontakte od uspostave diplomatskih odnosa. Predsjednik Ivo Josipović je 2010. posjetio Svjetsku izložbu u Šangaju te se sastao sa sadašnjim predsjednikom, tada potpredsjednikom Kine Xi Jinpingom. Bivši kineski predsjednik Hu Jintao, u lipnju 2009.g. boravio je u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj.

Osim susreta s visokim dužnosnicima, ministrica Pusić će održati predavanja na Kineskom Institutu za međunarodne studije u Pekingu te na Odsjeku za sociologiju i međunarodnu suradnju na Lingnam Universityju u Hong Kongu, a sastat će se i s predstavnicima poslovne zajednice u Šangaju i Hong Kongu, kao i s predstavnicima hrvatske zajednice u Pekingu.

Tijekom posjeta koji traje do 8. studenoga Pusić će boraviti i u Šangaju te u Hong Kongu i razgovarati s gradonačelnikom Šangaja te počasnim konzulom RH u Hong Kongu Gordonom Wuom.