NA TRGU NEVENKE TOPALUŠIĆ

Vesna Nađ otkrila kako šefuje obezglavljenim Ministarstvom branitelja

04.03.2016 u 09:20

Bionic
Reading

Vesna Nađ, SDP-ovka koja se održala na funkciji zamjenice ministra u obezglavljenom Ministarstvu branitelja i tehnički njime upravlja već više od mjesec dana, u tom tijelu izvršne vlasti radi od samog njegova osnutka 1998. godine. U razgovoru za tportal, vođenom u njezinom uredu na adresi Trg Nevenke Topalušić 1 - donedavno Savskoj 66 - Nađ uvjerava da Ministarstvo trenutačno funkcionira bez poteškoća i da nema zastoja u radu

Tehnički poslovi koje Vesna Nađ obavlja silom prilika, u nedostatku osobe koja će preuzeti žezlo bivšeg ministra Predraga Matića, ne uključuju nužno i sjedenje u društvu članova 'Timovog tima'. Otkrila je to kada je tajništvu Vlade poručila kako smatra da bi njezino sudjelovanje na sjednicama Vlade Domoljubne koalicije bilo neprimjereno, što je naišlo na potpuno razumijevanje.

Komunikacija s Vladom

'Na sjednice Vlade nisam išla. Glavno tajništvo Vlade obavijestila sam da bi to bilo neprimjereno, jer ipak sam ja iz sastava one bivše Vlade. Suglasili su se s time. Iz Vlade me po pitanju sudjelovanja za sjednicama nitko nije kontaktirao. Da je na dnevnom redu Vlade neki zakonski prijedlog ili točka dnevnog reda iz nadležnosti Ministarstva, pretpostavljam da bismo se dogovorili tko bi to iznio na sjednici Vlade', kazala je Vesna Nađ za tportal. Premijera Tihomira Oreškovića nije upoznala.

U ime Ministarstva branitelja, ona svakog utorka pohodi sastanke Koordinacije za unutarnju politiku i upravljanje državnom imovinom, radnog tijela Vlade na čelu s prvim potpredsjednikom Tomislavom Karamarkom, koji zbog službene spriječenosti nije došao na posljednje dvije koordinacije. Na tim sastancima koji prethode sjednicama užeg kabineta u srijedu predstavnici resornih ministarstava očituju se o iznesenim prijedlozima i usuglašavaju dokumente koji potom idu na sjednice Vlade u četvrtak. 'Sva ministarstva daju očitovanja na prijedloge koji se upućuju na usvajanje Vladi, a ako ima primjedbi, usuglašavaju se tekstovi. Ministarstvo branitelja nije imalo zakonskih prijedloga, ali dajemo očitovanja na prijedloge drugih ministarstava', objašnjava Vesna Nađ.

U šatoru ne kriju nezadovoljstvo

Njezinu ostavku branitelji su zazivali od samog početka prosvjeda, u paketu s ostavkama bivšeg ministra Predraga Matića i pomoćnika mu Bojana Glavaševića. Potonji su riješeni, no Vesna Nađ uspjela je sve iznenaditi preuzimajući, pa makar i tehnički, pa makar i slijedom nevjerojatne nepripremljenosti HDZ-a za preuzimanje vlasti, kormilo Ministarstva u Vladi Domoljubne koalicije. U šatoru pred zgradom Ministarstva ne kriju nezadovoljstvo.

'Problematično nam je to što je gospođa Nađ u toj ulozi jer je njezina stručnost vrlo ideološki obojena. Očekivali smo puno brže imenovanje novog ministra. Dok se donosi državni proračun, mi nemamo čovjeka koji će u punoj mjeri zastupati interese hrvatskih branitelja', rekao je tportalu Marko Radoš, tajnik Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine. 

Po njegovu mišljenju, glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić dobar je izbor za ministra branitelja, jer je 'kao glavni tajnik i jedan od jačih ljudi u HDZ-u u mogućnosti riješiti probleme hrvatskih branitelja'. 'Onda neće biti izvlačenja i opravdanja za nerješavanje problema koji su se nakupili u posljednjih 20 godina', smatra Radoš.


Vesna Nađ u međuvremenu ocjenjuje da su branitelji njezinu smjenu vjerojatno tražili zato što je članica SDP-a. Nasuprot Ivanu Tepešu, šefu HSP-a AS i istaknutom faktoru Domoljubne koalicije, ta borbena socijaldemokratkinja zagovara opstanak Ministarstva, žešće i od samog predvodnika pobunjenika Đure Glogoškog. Po njezinu mišljenju, ukidanje Ministarstva branitelja bila bi velika pogreška, jer je 'tek sada Ministarstvo najpotrebnije'.

'Sada Ministarstvo treba baciti težište na provođenje javne politiku prema braniteljima, i to u području zdravstvene preventive, psihosocijalne rehabilitacije i fizikalne rehabilitacije i socijalne sigurnosti hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Do sada se Ministarstvo više bavilo priznavanjem statusnih prava – poput statusa hrvatskih ratnih vojnih invalida, statusa člana obitelji smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja i slično. Taj je proces većinom završen i sada ide ono čime se kao središnje tijelo državne uprave mora baviti - javnom politikom prema hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji.

Tu su i sredstva iz EU fondova. Europska unija prepoznala je hrvatske branitelje kao korisnike EU fondova u Partnerskom sporazumu. Ministarstvo branitelja ima mogućnost izgradnje četiriju veteranskih centara u vrijednosti od 20 milijuna eura u okviru Operativnog programa konkurentnost i kohezija. Postoje i drugi projekti koji se mogu financirati iz Fondova EU-a. U projekte psihosocijalne rehabilitacije i informatizacije planiramo uključiti udruge proizašle iz Domovinskog rata kao partnere', navodi Vesna Nađ.

'Doprinos branitelja ne može izjednačavati s 'običnim' invalidskim naknadama'

Očitujući se o traženju Europske komisije da se režu braniteljske naknade, kaže kako pretpostavlja da su im bili vidljivi veliki iznosi mirovina, ali treba imati u vidu ciljeve Ministarstva branitelja - među kojima je i onaj da bi se upravo kroz veteranske centre i radnu terapiju svi oni koji imaju profesionalnu nesposobnost za rad mogli dodatno radno angažirati.

'Doprinos branitelja u stvaranju samostalne Republike Hrvatske toliko je velik da se to ne može izjednačavati s običnim invalidskim naknadama jer to su neka stečena prava u kojima je sadržan i doprinos stvaranju samostalne i suverene RH. Mislim da bi izjednačavanje tih prava bilo protivno i Ustavu jer je Domovinski rat ustavna kategorija, a treba imati u vidu i odredbe Deklaracije o Domovinskom ratu', izjavila je Vesna Nađ.

'Tko god sjedne u stolicu ministra branitelja - ne bih mu bila u koži'

Išla je, kaže, na razgovor o proračunu u Ministarstvo financija na kojem su najavili da će proračun Ministarstva branitelja biti na razini izvršenja proračuna iz 2015., dakle nešto više od 859 milijuna kuna. Hoće li to biti dovoljno novom ministru?

'Jednostavno, morat će biti dovoljno. Prioriteti će se morati posložiti. Na prvom su mjestu zakonske i ugovorne obveze. Prioritetno su to invalidska prava HRVI iz Domovinskog rata, članova obitelji poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata kao i invalidska prava civilnih žrtve rata te seksualno zlostavljanih osobe u Domovinskom ratu. A tek onda ono što preostaje ići će na druge projekte. To vam je poput kućnog budžeta – moraš se prilagoditi onome što imaš', ilustrira Nađ.

Napominje da pozicija ministra branitelja nije, inače, pogodna za osobnu promociju. 'To je krvav posao i tko god sjedne u tu stolicu - ne bih mu bila u koži. Svi imaju očekivanja, uključujući i suborce, ako ministar bude hrvatski branitelj iz Domovinskog rata.'


Iako Nađ tvrdi da Ministarstvo funkcionira bez poteškoća, činjenica je da neki novinari već mjesec dana čekaju odgovor na upite. Jedno od neodgovorenih pitanja tportala glasi ovako: Hoće li Ministarstvo napraviti reviziju slučaja bivšeg ministra Mije Crnoje i zatražiti povrat kreditnih sredstava s obzirom na to da je bivši ministar branitelja izjavio da je novac namijenjen za kredit oročio, što prema Zakonu o hrvatskim braniteljima nije namjensko trošenje sredstava? 'Pitanje je još u proceduri', no očigledno je da će dočekati novog ministra.

Brkić moguće 'dobar izbor', a Milas 'kvalitetan kandidat'

A što ta SDP-ovka misli o Milijanu Brkiću kao potencijalnom ministru? 'Uvijek je bolje imati ministra branitelja koji dobro kotira u Vladi, a kao glavni tajnik HDZ-a možda bi g. Brkić bio dobar izbor. Kada je ministrica bila gđa Kosor koja je bila i potpredsjednica Vlade, neke stvari iz resora brže su se ostvarivale', kazala je Vesna Nađ.

Zna li za još kojeg kandidata? 'Govorilo se o Zvonku Milasu, njega za razliku od Brkića osobno poznajem i mogu reći da je čovjek razuman, razumije braniteljsku problematiku i mislim da bi on bio kvalitetan kandidat.'

Tko god došao na čelo Ministarstva branitelja, Vesna Nađ tražit će povratak na odgovarajuće službeničko radno mjesto u toj instituciji, na što ima pravo i zakonsku mogućnost. 'Dosta sam angažirana oko EU fondova i veteranskih centara i voljela bih da se tu negdje nađemo. Godinama sam radila u Upravi za pravne poslove u Ministarstvu branitelja i nije mi strana problematika nijedne uprave', poručila je Nađ.

Vukušić i Jurčević u bivšem uredu Predraga Matića

Ostvarila je Vesna Nađ i dobar kontakt s Hermanom Vukušićem i Josipom Jurčevićem, imenovanim savjetnicima nepostojećeg ministra koji su svoj radni prostor pronašli u uredu bivšeg ministra Matića.

'Dr. Vukušića znam od samih početaka njegova angažmana, bio je član liječničkih povjerenstava. Dr. Jurčevića tek sada sam upoznala i mogu reći da je vrlo ugodan u komunikaciji', kaže Nađ. Potvrđuje da u Ministarstvo dolaze uglavnom svakodnevno, iako rade volonterski. 'Zanimaju se za projekte i programe, a konkretno smo dogovarali uglavnom tek protokolarne obveze, tko će predstavljati ministarstvo na pojedinim obljetnicama.' Koriste li oni ured bivšeg ministra? 'Da, zato što su u vrijeme njihova dolaska u sobama u kojima su prethodno bili savjetnici bila državna revizija i prikupljala dokumentaciju', odgovorila je Nađ dodajući da su revizori došli u Ministarstvo kratko nakon izbora, po redovitoj proceduri - prethodne dvije godine nisu dolazili, jer je Ministarstvo dobilo bezuvjetno mišljenje Revizije.

'Mogla sam podnijeti zahtjev za razrješenje, ali imam moralnu obvezu'

Kako kolege u SDP-u gledaju na njezin angažman, pa premda i tehnički, na čelu Ministarstva branitelja u Vladi Domoljubne koalicije? 

'Ljudima u SDP-u to je malo čudno. Teoretski, mogla sam podnijeti zahtjev za razrješenje, ali imam moralnu obvezu, kao jedini ovlašteni potpisnik u Ministarstvu, da ljude ne ostavim bez plaće, da se invalidima redovno isplaćuju invalidnine i druga prava, da se na predstavke odgovara u zakonskom roku od 30 dana, da ljudi mogu otići na službeni put zbog očevida za stanove koje dajemo na raspolaganje stradalnicima...

Danas sam (četvrtak, op. ur.), recimo, održala sastanak u Ministarstvu o Financijskom planu, odnosno proračunu Ministarstva za 2016. godinu, a sudjelovali su svi načelnici sektora i pomoćnica Uprave za branitelje, koja također još nije razriješena, gđa. Nevenka Benić. Dogovarali smo kakav ćemo prijedlog proračunskih sredstava za 2016. po pojedinim stavkama proslijediti Ministarstvu financija u okviru limita koji su nam zadali. Usuglasili smo stavove konsenzusom. Prijedlog Proračuna nikada ne radi jedan čovjek u Ministarstvu. To je uvijek timski rad', zaključila je Vesna Nađ.