TEŠKA GOSPODARSKA KRIZA

Venezuela je na rubu katastrofe, Božić obilježile masovne pljačke, neredi i nestanak struje

27.12.2017 u 17:18

Bionic
Reading

Venezuelanske vlasti priopćile su u srijedu kako je početkom tjedna uhićeno 28 osoba zbog pljačke i nereda koji su zbog teške gospodarske krize izbili na sam Božić

Vlasti u Caracasu navode kako su masovni neredi zbog nestašice hrane, redukcija struje i goriva te visokih cijena izbili u državi Bolivar na jugu zemlje te kako su prosvjednici blokirali prometnice.

Prema navodima Florenza Schettina, čelnika lokalne gospodarske komore, nedugo nakon prosvjeda izbili su neredi, a potom i pljačka širih razmjera u kojoj su stradale trgovine mješovitom robom, a osobito trgovine žestokim pićima.

'Čim je na Badnjak pao mrak, započela je masovna pljačka. Ljudi su krali sve što im je dolazilo pod ruku', kazao je Schettino za agenciju Reuters.

Na zapadu Venezuele, pak, vlasti su zatražile pomoć vojske koja drži pod kontrolom benzinske postaje kako ne bi došlo do nereda širih razmjera. Naime, prema najnovijoj odluci venezuelanskog predsjednika Nicolasa Madura dozvoljena je mjesečna kupovina od tek 35 litara goriva po vozilu, što je izazvalo kilometarske kolone ispred benzinskih crpki.

'Gubimo vrijeme. Vlada testira strpljenje građana', kazao je za Reuters vozač prigradskog autobusa Pedro Pina koji je Badnjak proveo u višekilometarskoj koloni kako bi kupio gorivo u državi Barinas na zapadu Venezuele.

  • +6
Venezuela na rubu katastrofe Izvor: Reuters / Autor: NACHO DOCE

Upravo na Badnjak stanovnici venezuelanske pokrajine Zulia ostali su bez električne energije što je izazvalo bijes građana koji su na blagdan ostali bez tradicionalne obiteljske večere.

'Blagdane sam provela u bijesu i onda smo za kraj ostali i bez struje. Kakav jadan Božić', kazala je Reutersovim novinarima Lilibeth Rodriguez.

Božić u Venezueli obilježen je masovnim pljačkama Izvor: Društvene mreže / Autor: WION

Kritičari za gospodarski kaos koji vlada ovom naftom bogatom državom krive isključivo predsjednika Madura i vladajuće socijaliste, navodeći kako su predugo zatvarali oči na posvemašnju korupciju i neučinkovitost države.

Vlada u Caracasu, pak, tvrdi kako je žrtva  'gospodarskog rata kojeg su zajedničkim snagama pokrenule oporba i desno orijentirane strane sile koje pokušavaju svrgnuti Madura vojnim pučem'.